ODJECI KONFERENCIJE O SIGURNOSTI

U Münchenu se govorilo i o jednoj opipljivoj temi za Hrvatsku - znate li kojoj?

20.02.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Nakon što je ovog vikenda u Münchenu završila međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj su sudjelovali vodeći svjetski političari, a na kojoj se, između ostalog, tražilo rješenje ukrajinske i sirijske krize, analitičari ocjenjuju kako je došlo do određenog zatopljenja odnosa između Zapada i Kremlja, dok je prema tportalovom sugovorniku Anđelku Milardoviću, politologu i ravnatelju Instituta za europske i globalizacijske studije, na samitu je postignut i vrlo važan dogovor Zagreba i Moskve o pronalasku rješenja za onečišćenje iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda

Trodnevna sigurnosna konferencija na vrhu završila je s pozitivnim pomacima, premda ona ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, ocijenili su njemački analitičari koji su istaknuli kako nije nedostajalo povišenih tonova, osobito s ruske strane budući je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio Zapadu da prestane optuživati Rusiju da je utjecala na izbore u SAD-u, podsjetivši pritom kako se upravo ove godine navršava 20 godina od potpisivanja akta između NATO-a i Rusije u Parizu kao i prihvaćanja rimske deklaracije kojima je dogovorena zajedničko osiguravanje sigurnost uz međusobno poštovanje u zaštiti obostranih interesa.

Lavrov je tom prilikom oštro kritizirao NATO, ocijenivši ga hladnoratovskom institucijom, iako je u bilateralnim razgovorima zaključeno kako je nužna suradnja između Zapada i Kremlja, što je naglasila i domaćica samita kancelarka Angela Merkel koja je pozvala na potrebu za očuvanjem i jačanjem multilateralnih struktura kao što su Europska unija, NATO i Ujedinjeni narodi, ali i suradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma.

Važnosti zaključaka konferencije o sigurnosti za tportal je prokomentirao Anđelko Milardović, politolog i ravnatelj Instituta za europske i globalizacijske studije koji je naglasio kako je tijekom sastanaka zamjetno određeno zatopljenje.

'To zatopljenje odnosa na relaciji Zapad-Kremlj itekako je dobrodošlo, za razliku od isticanja vojnih doktrina obaju strana i zveckanja oružjem. Tijekom sastanka dalo se iščitati kako su obje strane spremne na igru razmjene i to one gospodarske, a ta razmjena prema doktrini francuskog povjesničara Fernanda Braudela znači i zdravlje. Najbolji primjer za to je razgovor ruskog šefa diplomacije s hrvatskom predsjednicom tijekom kojeg je dogovoreno rješenje za onečišćenje iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda. Ponavljam, zdravlje je najbitnije, pa je tako pohvalno da se, osim oružja, razgovaralo o zdravlju kao osnovnom segmentu za dobar i kvalitetan život', mišljenja je Milardović, podsjećajući kako dogovoreno da će Hrvatska rafineriji dati spoj na plin, dok će ruski vlasnici ubrzati modernizaciju tog naftnog postrojenja.

Milardović ističe kako je nužnost zatopljenje odnosa zagovarao još na prošlogodišnjem geopolitičkom skupu u Zagrebu pod nazivom 'Balkanske zemlje između Rusije i Europske unije - meki trbuh Europe' održanom u Zagrebu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije kojem je, pored ruskog veleposlanika u Zagrebu Anvara Azimova, sudjelovao rekordan broj ruskih gostiju.

Tom prilikom je zaključeno kako je Rusija nije prijetnja, već je partner EU-a s kojim želi imati strateško partnerstvo te kako je nužna uspostava dobrih političkih, gospodarskih i trgovinskih odnosa, budući da budućnost ovisi o strateškim odnosima Rusije s EU-om i NATO-om.

'Politika je igra moći i interesa, a globalno gledajući, trebalo bi zauzeti stav kako je nužno smanjivanje napetosti među velikim igračima, jer se to odražava i na naš život, budući da natjecanje dviju velesila osjećamo u svakodnevnom životu. Najbolji primjer za to su neretvanske mandarine za kojima Rusi vape, a mi ih bacamo jer ih nemamo kome prodati. Ukidanjem sankcija i obnovom trgovinskih odnosa svima bi bilo bolje', zaključio je u razgovoru za tportal Milardović.