ODBILI ZAHTJEV MOSTA

Milanovićevo 'ne' tripartitnoj vladi

14.12.2015 u 22:04

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je u ponedjeljak na prijedloge MOST-a vezane za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće Vlade, a u odgovoru ističe kako je stajalište koalicije Hrvatska raste i njihovih partnera da je formiranje širokog tripartitnog saveza - u ovom trenutku neodrživo, no dodaje da podržavaju nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i Mosta

'Temeljem vašeg prijedloga sa zajedničkog sastanka od 7. prosinca 2015. u hotelu Esplanade, o formiranju širokog tripartitnog saveza koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije s MOST-om u namjeri konstituiranja Sabora i formiranja nove hrvatske Vlade želim vas u ime koalicije Hrvatska raste izvijestiti kako su predstavnici koalicije Hrvatska raste i ostalih partnera koji nas podržavaju u naporu za formiranjem Vlade, stava da je takav prijedlog u ovom trenutku neodrživ', naglašava Milanović u dopisu Mostu, koji je u ponedjeljak navečer objavljen na službenim internetskim stranicama SDP-a

U prilogu ovom dopisu Mostu su i zaključci s obrazloženjima, usvojeni na Glavnom odboru SDP-a, kao jednog od partnera u koaliciji Hrvatska raste, dodaje se.

'Temeljem dosadašnjeg iskustva u postupanju Mosta, kada je riječ o prijedlozima i inicijativama za traženje rješenja u procesu konstituiranja Sabora i formiranja nove hrvatske Vlade, a koje je bazirano na traženju suglasnosti na prijedlog od obiju strana – koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije (iskustvo pokušaja konstituiranja Sabora), držim da s ranije spomenutim negativnim stavom koalicije Hrvatska raste temeljnu ideju o tripartitnom savezu neće biti moguće provesti', naveo je Milanović.

'Međutim', dodaje, 'naš stav je da time nisu iscrpljene mogućnosti traženja novih i održivih rješenja. U skladu s drugim zaključkom Glavnog odbora SDP-a, s kojim su se suglasili i partneri koalicije Hrvatska raste, podržavamo nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i Mosta'.

'Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu, podsjećamo na ideje i prijedloge iznesene na sastanku predstavnika koalicije Hrvatska raste i predstavnika MOST-a od 9. prosinca 2015. g. iza kojih i dalje čvrsto stojimo, a koji naglašavaju partnerski odnos, preuzimanje odgovornosti svih partnera u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na načelima punog uvažavanja i međusobnog dogovaranja', navodi Milanović.

'Uvjeren sam da u trenutnom odnosu političkih snaga koalicija Hrvatska raste, proširena s partnerima koji su dali potporu za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade, može u suradnji s Mostom osigurati sve pretpostavke za politički stabilnu Hrvatsku, što je zasigurno i temeljni preduvjet za nastavak reformi i pozitivnih gospodarskih trendova', ističe predsjednik SDP-a Milanović u dopisu Mostu.

Dodaje kako 'Hrvatskoj treba stabilna Vlada sa čvrstom potporom u Saboru, koju će voditi osoba s izbornim legitimitetom'.