REAKCIJA MATICE SINDIKATA

'Milanovićeve neiskrene suze vrijeđaju nastavnike!'

16.09.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata priopćenjem je reagirala na premijerove izjave nakon jučerašnjeg novog propalog pokušaja mirenja između sindikata javnih službi i Vlade

U priopćenju koje potpisuju čelnici četiriju sindikata, triju sindikata prosvjete i znanosti te jednog medicinskih sestara, koji jučer ponovno nisu pristali na potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru, naglašeno je da nije prvi put da premijer Zoran Milanović daje izjave koje su u suprotnosti s postupcima njegovih ministara.

'Vlast, s kojom on upravlja ili bi to barem trebao, smanjila je plaće prosvjetarima nad kojima sada kao premijer neiskreno lije suze. Prosvjetarima njegove utjehe nisu potrebne, već su im potrebne njegove odluke. Prosvjetarima nisu potrebna ni njegova obećanja, već im je potrebno u kolektivni ugovor ugraditi to što obećaje. Njegovo sažaljenje nad nastavnicima u vrijeme šikaniranja od njegove vlasti, vrijeđa dostojanstvo svih zaposlenika u prosvjeti. Nakon što su prosvjetari bili prvi na redu kojima je njegova vlast smanjila plaće, cinično djeluje tvrdnja da će biti prvi na redu kada će navodno rasti plaće. Ako doista namjerava u budućnosti vratiti nastavnicima oteto, zašto ne uputi nalog ministrima da to upišu u kolektivni ugovor', kažu sindikati.

Ističu da bi ih umjesto lijepih i ispraznih riječi radovao njegov minimalni napor da se upozna s problemom u kojem se nastavnici i njihovi sindikati nalaze jer, kako kažu, tvrdnje da to što prosvjetni radnici zahtijevaju nije realno jer nema novca u državi pokazuu da nije upoznat sa suštinom spora.


'To što on obećaje identično je s onim što sindikati zahtijevaju. Ni mi ne tražimo novac sada, već onda kada ih bude. Razlika je samo u tome što on to stavlja u obećanje, a mi u kolektivni ugovor. Iskrenost njegovih riječi testira se odgovarajućim postupcima', stoji u njihovu priopćenju u kojem, između ostalog, tvrde da nije istina da je jučer na mirenju itko od sindikalne strane koristio riječ bezveznjaci za Vladine pregovarače.

'To je Mrsićeva interpretacija naše kritike, koju je on, a ne mi, iznio na konferenciji za tisak. Neki portali i mediji su mu povjerovali pa su to stavili u usta gospodinu Ribiću. Kada je riječ o uvredama, onda treba imati na umu izjave o sindikalistima kao lutkama na koncu, javne izjave da lažemo i tome slično. Teško je i sindikalistima uvijek ostati ravnodušan spram toliko ponižavajućih riječi i postupaka', zaključuju sindikati.