REAKCIJE NA INTERVJU

'Milanovićev nastup na HRT-u bio je prostački'

09.09.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko politička je kukavica koja ne zna engleski. Dio je to riječi iz intervjua koji je premijer Zoran Milanović dao za HRT, a koje su prilično jako uzbunile političke duhove. Treba li premijerski kandidat znati strani jezik i koliko je to važno za funkciju koja obavlja, pokušali su odgovoriti saborski zastupnici

Na žestoko premijerovo prozivanje njegovog stranačkog šefa, glasnogovornik HDZ-ovog Kluba zastupnika Gordan Jandroković nije imao lijepe riječi.

'Jučerašnji nastup gospodina Milanovića ocijenio bih prostačkim. Ono nije način na koji bi trebao komunicirati hrvatski premijer. Smatramo da Hrvatska zaslužuje puno kvalitetniju, pristojniju komunikaciju i pristojnijeg premijera. Očita je namjera da se političke protivnike uvuče u blato. SDP će voditi prljavu kampanju i mi u tome nećemo sudjelovati', poručio je Jandroković na pitanje treba li premijerski kandidat znati neki strani jezik.

Da ne bi bilo loše da budući premijer zna engleski jezik, smatra HDSSB-ov Josip Salapić, međutim smatra da to nije presudan faktor. 'Mi ne biramo osobu manekena koji govori više stranih jezika nego osobu koja će znati prepoznati ključne hrvatske nacionalne interese. To bi trebao biti predsjednik hrvatske Vlade. Gospodinu Milanoviću nije smetalo kad Stipe Mesić nije znao engleski, a ovo mu sada smeta. Tako da treba prije pogledati što je govorio jučer, što je govorio danas i što će govoriti sutra jer to njegovo novo umiveno lice ne znači da je on prepoznao pravi hrvatske nacionalni interes. Budući premijer treba biti premijer svih građana Hrvatske, a ne premijer ni SDP-a niti HDZ-a. Tako da ovo spuštanje loptica, tamo neki međusobni ring pred izbore ne znači ništa, apsolutno ništa jer se na ulici, među običnim narodom ne dešava ništa boljega niti novoga. Nemamo ljude koji plješću ovoj vladi nego imamo ljude koji traže spas u zemlji koja je postala članica EU-a. Hrvatski je jezik tako i tako službeni jezik EU-a, tako da ovo napucavanje tko govori engleski, tko ne govori... može govoriti i njemački i francuski i talijanski, a da mi živimo bolje. Nažalost mi za sada ne živimo bolje', poručio je Salapić.

Na pitanje je li ovo početak prljave kampanje, Salapić kaže da kampanja traje već mjesecima i da se već mjesecima radi o 'maltretiranju hrvatskih građana'.

'Ovo sve je davljenje i nadam se da će se brzo raspustiti Sabor i da ćemo točno znati datum izbora, a da će buduća hrvatska vlada i većina u saboru definirati fiksne datume izbora tako da više nećemo imati ove muke niti prljave igrice, znat ćemo točno kada će hrvatski narod moći birati novi saziv parlamenta', poručuje Salapić.

Bilo bi poželjno i da premijer, ali i svi političari govore jedan strani jezik, kaže predsjednica ORaH-a Mirela Holy. 'Engleski je najrašireniji pa bi bilo dobro da znaju engleski. Ali mislim da je daleko važnije da se zna točno što će se raditi s državom i da se drži svoje riječi', kazala je Holy.

Što se tiče ocjene premijera da je Karamarko stariji čovjek, Holy kaže da ne vidi preveliku razliku u godinama između njih dvojice. 'Mislim da su osobne karakteristike kod političara potpuno nebitne, da je ono što je važno način upravljanja državom i konkretna rješenja za društvene probleme. Mislim da ovo nije dobar početak, mislim da bismo se trebali više baviti sa sadržajem konkretnih politika, a ne sa time ima li netko ovakvu ili onakvu frizuru i kako je obučen', kaže Holy.

Kao premijerka i Jadranka Kosor imala je svojih spoticanja s engleskim jezikom. 'Dobro je da premijer zna engleski i da ga razumije, međutim sretala sam premijere koji se nisu dobro služili ili se nisu uopće nisu služili pa su vodili prevoditelje. Nije to najstranija stvar na svijetu. Treba uzeti u obzir sve što je do sada izrečeno. Meni bi bila velika uvreda da mi netko sada kaže da ne volim Hrvatski i da nisam domoljub. Mislim da se treba jako čuvati tih osobnih kvalifikacija odnosno razmatranja kako netko izgleda, ima li više ili manje godine. Sve je ovo jedna generacija političara koja nije premlada, ali kad se sjetite koliko su godina imali Tuđman i Mesić kad su krenuli u predsjedničke kampanje. Sjetimo se i nedavnog pisma Kolinde Grabar Kitarović Leki gdje ga je diskvalificirala zbog godina. To je nešto što treba izbjegavati. Godine nisu važne, važne su neke druge kvalitete', smatra Kosor.

Je li ovakav nastup početak prljave kampanje, upitali su novinari Kosor. Kampanja, kaže, traje već tri godine i u te tri godine je svašta bilo izgovoreno.

'Sjetite se nebrojeno puta izjave s desne strane da Milanović ne voli Hrvatsku, da nije domoljub, propitivanje domoljublja itd. S druge strane tko je kome više koševa zabio, pa tko je bio u rupi više ili manje, tko će u mišju rupu. Čini mi se da su jedan i drugi odlučili jako personalizirati kampanje, koncentrirati se na osobe i to po mom mišljenju, to možda otvara prostor i za neku treću osobu koja bi se pojavila u toj kakofoniji i govorila o problemima i o tome kako ih rješavati. Personalizirane kampanje na parlamentarnim izborima govore da je malo projekata, planova i stvarnih reformi koje će iz jednog i drugog bloka nuditi na sljedećim izborima. Što više kampanja bude odmicala vjerojatno će to sve biti strašnije', kaže Kosor koja smatra da bi bilo jako dobro organizirati sučeljavanje 'dvije najnepopularnije osobe u RH'.