New York krajem mjeseca

Milanovića očekuje živahan diplomatski rujan: Crnogorski predsjednik Milo Đukanović stiže u Zagreb

10.09.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Predsjednika Zorana Milanovića očekuje rujan pun diplomatskih aktivnosti. Prvo putuje u Rim na sastanak predsjednika država Skupine Arraiolos, potom mu u goste dolazi crnogorski predsjednik Milo Đukanović i naposljetku odlazi u New York na zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda, na kojoj će održati govor

Sastanak Skupine Arraiolos održava se 15. rujna. Riječ je o formatu sastanaka predsjednika država u parlamentarnim i polupredsjedničkim sustavima unutar Europske unije. Ne pozivaju se tako šefovi država u monarhijama i predsjedničkim sustavima, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer ima čistu izvršnu funkciju. Hrvatska sudjeluje u Skupini Arraiolos od 2017., a prošle godine nije bilo sastanka zbog pandemije.

Dvije su bitne teme o kojima će se raspravljati: EU i strateška autonomija EU-a, što je aktualna tema nakon svega što se događalo izvan Europe, a druga tema su doprinos i uloga EU-a u postpandemijskom svijetu, doznaje se neslužbeno u Uredu predsjednika.

Milanović odmah nakon tog sastanka žuri kući jer 16. i 17. u službeni posjet dolazi mu crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Posjet je važan u vidu recentnih događanja u Crnoj Gori. Stabilnost Crne Gore je od prvorazrednog interesa za Hrvatsku i riječ je o zemlji s kojom imamo odlične odnose te ih želimo zadržati i naglasiti, doznaje se na Pantovčaku. Također se smatra da događanja u Crnoj Gori ne smiju biti briga samo susjednih zemalja.

Potom će predsjednik od 19. do 23. sudjelovati na Općoj skupštini UN-a i imati četiri bitne aktivnosti - osim samog govora, održat će niz bilateralnih sastanaka prvenstveno s vođama s kojima nema priliku često se susresti, a susrest će se i s američkim Hrvatima te održati predavanje na World Leaders Forumu Sveučilišta Columbia.

Predsjednik će iskoristiti boravak na Općoj skupštini UN-a i sve što će raditi u zemlji kako bi stavio naglasak na ono što nam je tema od vitalnog nacionalnog interesa, a to je Bosna i Hercegovina. Strateški je važno uvijek govoriti o temama koje su nam važne, smatra se u Uredu predsjednika, a upravo je Milanovićev stil fokusiranje na manje tema, ali tako da ih stalno gura.

U govoru u UN-u Milanović će istaknuti potrebu da Hrvati u BiH ostvare svoja prava - vezana uz zastupljenost i status - odnosno da je nužno inzistirati na provođenju Daytona, neslužbena je informacija iz Ureda predsjednika.