predsjednik u esplanadi

[VIDEO/FOTO] Milanović trznuo Anušića, opet sasuo niz uvreda na račun Plenkovića: Gojenci trebaju raditi sklekove i znojiti se pred Gotovinom

26.04.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas aktualne teme, među kojima i izbore u Sloveniji. Rekao je da su odnosi Hrvatske i Sloveniji dobri, a Janez Janša nije bez zasluga u tome. 'Danas imam ručak s Pahorom. O svemu ćemo razgovarati. Ti kontakti su jako bitni, pokazuju i osobne afinitete, što u politici nije nevažno', rekao je Milanović

Izrazio je nadu da nova vlast na čelu s Robertom Golobom neće zaoštravati odnose s Hrvatskom.

'Odnosi su bili stabilniji kad je na vlasti bio Janša, ali nisu bili neprijateljski ni kad je na vlasti bila ljevica', konstatirao je Milanović.

'Ako žele Hrvatskoj spriječiti ulazak u Schengen, OK. Neće Hrvatska propasti zbog toga, ali sebi će nanijeti štetu. To je u slovenskom interesu', rekao je, dodajući da će Hrvatska prestati kontrolirati granicu.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Zašto bismo mi kontrolirali granicu kad to možemo Slovencima poslati? Nek se oni bakću s tim', rekao je, misleći na imigrante. 'Zašto bi Hrvatska prljala ruke', zapitao je. Komentirajući rekonstrukciju Vlade, za ministra Marija Banožića rekao je da je kriminalac kojemu nitko ništa ne može dok ga štiti 'udbašeković' Andrej Plenković.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Udbašenković je proglasio generale kriminalcima. Ne mislim da su udbaši Tramišak, Anušić, Oleg Butković - ali dok god ne osude udbaša, kojeg je Udba hranila dok je bio dijete, oni su odgovorni', kazao je. Dodao je da premijer nije stvarno rekao da su generali udbaške pudlice, ali to je metafora.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Plenković je perfidan, on je zao tip. Tko god je bio postavljen u onom sustavu, znao je da partiju štiti Udba. Kome god je mater radila u vojnoj bolnici, a ćaća u uredu ravnatelja Televizije Zagreb, tko god je predavao komunikologiju u komunizmu, taj je znao da ga štiti Udba. Je li netko od tih roditelja dao ostavku kad su ubijeni emigranti? Njihovi sinovi i kćeri moraju biti kuš. Plenkovići o tome ne mogu govoriti', rekao je Milanović.

  • +2
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE

'Imate Ivana Račana, pa i njega je čuvala Udba. Čujete li njega da moralizira? Ljudi žive svoj život', dodao je.

'Naravno da djeca ne smiju odgovarati, ali prljava djeca, gojenci koji su profitirali od tog sustava, a danas se prave da s tim nemaju veze i drugima lijepe etikete, treba ih prokazati. Trebaju patiti, znojiti se, raditi sklekove, zgibove, trbušnjake pred Gotovinom, sve ono što nisu radili', kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'To su djeca Udbe. Dok su drugi jeli blato u JNA, oni su bili oslobođeni JNA. Nisam vjerovao da ću ovako morati govoriti, ali nema druge. To su najglasniji i najprljaviji među njima, nisu svi u HDZ-u takvi', kazao je.

Naglasio je da je mislio da će Plenković pozvati generale i pitati ih jesu li se najeli ludih gljiva.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Račan bi se tako ponio. Biste li očekivali da udbašenković sazove ljude u Banske dvore i pita Čermaka i Gotovinu jesu li normalni. Ne, nego dva dana se tresu, pa kažu da je to Ured predsjednika. Nisu se usudili reći da sam to ja, nego Ured predsjednika i odvjetnički ured. Pa naravno, to je pisao Nobilo. On je plaćen za to. Ali njegov potpis ne znači ništa, a Gotovinin potpis znači nešto u ovoj zemlji', poručio je Milanović.

Pozvao je Anušića i druge 'ljude s kičmom' da ne pristaju na to da ih vode udbašenkovići. Nije htio odgovoriti na pitanje je li razgovarao s Ivanom Anušićem, s obzirom na to da ga je dvaput spomenuo.

O širenju NATO-a

Po pitanju širenja NATO-a, rekao je da najviše na svijetu voli Finsku i Švedsku, ali mora raditi za Hrvatsku.

'Ako trebaju ući u NATO, možemo o tome razgovarati. Kaos je tek počeo. Bitna je velika profesionalna kopnena vojska, mladi vojnici i višeraketni sustavi. Sve drugo je fora, avioni, brodovi. Američki državni tajnik i ministar obrane su nekidan noću krišom putovali u Kijev. Vjerojatno u dogovoru s Rusima. To je ponižavajuće', izjavio je.

'Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije da promijene izborni zakon i daju Hrvatima temeljna prava, Sabor to ne treba ratificirati', kazao je.

Rekao je da je to tema koju je otvarao i s Macronom, a Plenković 'to očito ne radi'.

'Čini mi se da među Hrvatima u BiH vlada raspoloženje da ipak ne treba bojkotirati izbore, zbog lokalne vlasti. Ne mogu im dati savjet, ali Hrvatska im može pomoći tako da se kaže Amerikancima da to riješe', rekao je.

Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje na konferenciji pod nazivom 'Hrvatska kakvu trebamo – Zelenim razvojem protiv klimatske krize' u organizaciji Večernjeg lista i Veleposlanstva Države Izraela u zagrebačkom hotelu Esplanade.