REFERENDUM O ĆIRILICI NE PROLAZI

Milanović: Za referendum o braku kriv je pokojni Kennedy

hrvatski premijer zoran milanović

hrvatski premijer zoran milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je danas da će se Vlada 'svim pravnim sredstvima' suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina, za što je jučerašnji referendum o braku bio samo priprema.

Nakon današnje sjednice osječkog Gradskog vijeća Milanović je ocijenio kako je jučerašnji referendum o braku bio 'kamuflaža i topnička priprema' za referendum o pravima nacionalnih manjina, ustvrdivši kako taj refrendum, dok je on predsjednik Vlade, 'neće nikada proći'.

ZORAN MILANOVIĆ
'...Dok sam ja predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, referendum o ćirilici neće nikad proći.'

Na zamolbu novinara da komentira rezultate jučerašnjega referenduma, Milanović je kazao ne može komentirati motive ljudi, zbog kojih su neki glasovali za referendumsko pitanje te da je način glasovanja privatna stvar građana.

Dodao je da referendum nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom, niti je brak u Hrvatskoj zakonom definiran drugačije nego kao zajednica muškarca i žene, niti je to itko namjeravao promijeniti.

U našoj politici se ne mijenja ništa, možemo se samo zapitati je li sve ovo imalo smisla, ali to je demokracija, kazao je premijer.

Na novinarski upit je li politički učinjeno sve što se moglo da se jučerašnji referendum ne održi, Milanović je istaknuo kako je, po Ustavu RH, referendum 'na žalost dopušten' te kako vjeruje da će se 'vrlo brzo promijeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće'.

Mislim da je za referendum kriv pokojni predsjednik Kennedy. Netko mora biti kriv. Kako Vlada može biti kriva, kako može bilo tko biti kriv, ako Ustav kaže da je svaki referendum dopušten? Ovaj referendum je dopušten', rekao je Milanović.

Ocijenio je da se izmjenama Zakona o referendumu nije moglo spriječiti održavanje referenduma o braku, jer je Ustav iznad zakona, a zakon samo razrađuje Ustavnu odredbu, te da se mora promijeniti Ustav u vezi odredaba o referendumu.

Žao mi je zbog jučerašnjeg referenduma, jer mislim da s njim nismo bolji, ljepši ni pametniji, i da nismo odlučili ništa, a potrošili smo 50 milijuna kuna, iako je bilo korisnijih stvari na koje smo ih mogli potrošiti, poručio je Milanović.

Na upit novinara koja je najveća novost u prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu premijer je odgovorio da se zajednice, koje se ne nazivaju brakom, izjednačavaju u pravnom i materijalnom statusu s brakom, što, uz ostalo, uključuje pravo na nasljeđivanje i druge oblike pravnog uređivanja određenog odnosa koji činjenično postoji, a što imaju sve europske države.

Ocijenio je kako taj zakon, koji ne predviđa mogućnost usvajanja djece, predstavlja veliki korak naprijed u pravu manjina, istospolnih zajednica, što je bilo najavljeno u izbornoj kampanji a sada se provodi, neovisno o jučerašnjem referendumu.

Na upit očekuje li za održavanje referenduma o pravima nacionalnih manjina reakciju Ustavnoga suda premijer Milanović je odgovorio kako reakcija Ustavnoga suda u tom slučaju nije potrebna, jer je to puno ozbiljnije pitanje, u kojem se radi o 'otvorenoj diskriminaciji', pa se 'ne treba skrivati iza Ustavnog suda'.

'Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerirati pritisak na manjine, i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sustav prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti. To smatram lošom i nedobronamjernom inicijativom, kojoj ćemo se suprotstaviti svim pravnim sredstvima', rekao je Milanović.

Dodao je kako u tome nije potreban Ustavni sud, jer 'Hrvatski sabor donosi Ustav, i sam ga je ovlašten tumačiti, a ako pogriješi u tome tumačenju, kod donošenja zakona, Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati'.

'Ovaj referendum je na neki način bio topnička priprema za ovaj drugi o pravima nacionalnih manjina, a taj, dok sam ja predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće nikad proći', poručio je Milanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!