'ZELENO SVJETLO' IZ BERLINA

Milanović uživao za stolom s Angelom Merkel

25.10.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Berlinu, na proslavi 60-te obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju s istočnom Europom, kako 'računa s tim da će od srpnja iduće godine Hrvatska biti punopravna članica EU'. 'Hrvatskoj ćemo jako poželjeti dobrodošlicu', poručila je Merkel na skupu na kojem je sudjelovao i hrvatski premijer Zoran Milanović

Premijer Zoran Milanović sudjelovao je na proslavi Odbora koji se od 1952. brine za gospodarske odnose Njemačke sa zemljama istočne i jugoistočne Europe i središnje Azije, te pokriva više od 20 zemalja. Danas mu je ključna zadaća zalaganje za tržišne reforme u zemljama u tranziciji i njihova integracija u europske strukture. Milanoviću je pripala i čast na svečanoj večeri sjediti s kancelarkom Angelom Merkel za istim stolom.

'Raduje me da je s nama večeras i kolega iz Hrvatske. Razgovarali smo i opet ću reći: točke koje je navela Europska komisija treba provesti i Hrvatska će to učiniti', napomenula je kancelarka.

Prethodno je, na proslavi, govorio i premijer Milanović, a posebno se osvrnuo na povijesne veze Hrvatske i Njemačke, te govorio o daljnjem procesu europske integracije koji je nazvao nezaustavljivim.

'Još u vrijeme bivše Jugoslavije, mnogo je ljudi s ovih prostora živjelo i radilo u Njemačkoj, a te se veze nikad nisu izgubile, dok su istovremeno milijuni Nijemaca dolazili na Jadransko more', kazao je Milanović, nazvavši Njemačku 'ključnom državom Europe i ekonomski najjačom'.

S druge strane, po Milanoviću, 'Hrvatska je mala zemlja i kao takva ne može biti zatvorena u sebe'. 'Moramo se integrirati i nastojati ostati biti svoji', rekao je Milanović na proslavi.

'Daljnja integracija Europe je nezaustavljiva, moraju se otvoriti granice, ukinuti vize', smatra hrvatski šef vlade.

Dodao je da je 1990. nakon što je pao Berlinski zid mislio da će Hrvatska biti među prvim zemljama jugoistoka Europe koja će ući u EU. 'Sljedeće godine je počeo rat i mi još uvijek nismo ušli', kazao je. Iz toga treba izvući pouke, smatra hrvatski premijer te dodaje da se regija danas mora držati zajedno.

Milanović je također govorio o turbulentnim vremenima kroz koja prolazi Europska unija, te naglasio da je ona danas na raskrižju europske povijesti.