susret s dobronićem

Milanović upozorava Vladu: Stanje je neizdrživo, osigurajte uvjete za funkcioniranje pravosuđa

13.07.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovana Dobronića, na njegov zahtjev

Na sastanku u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić upoznao je predsjednika Milanovića s aktualnom situacijom i problemima u sustavu pravosuđa. Prema njegovim riječima, problemi su ozbiljni i traže sustavno rješavanje, a posebno je istaknuo izrazito loše uvjete rada na hrvatskim sudovima. Razgovarali su i o štrajku pravosudnih službenika i namještenika koji je ušao u šesti tjedan, pri čemu je predsjednik Vrhovnog suda ukazao na moguće posljedice štrajka, ali i nerješavanja ostalih problema, za pravosudni sustav.

  • +9
Štrajk pravosudnih službenika 12.07.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Dovedeno je u pitanje uredno funkcioniranje sudbene vlasti i ostvarivanje ustavnih prava i sloboda građana, kazao je.

Vodeći se brigom za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, predsjednik Republike upozorava kako je sadašnje stanje neodrživo te – uzimajući u obzir izrazito loš materijalni status pravosudnih službenika i namještenika - poziva Vladu da žurno osigura sve potrebne uvjete, materijalne, tehničke i organizacijske, za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava.

Pravosuđe mora biti u stanju građanima osigurati pravodobnu i kvalitetnu uslugu jer samo tako može jamčiti građanima ravnopravnost te zaštitu njihovih prava i sloboda, smatra predsjednik Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika