rasprava o seksualnom napastovanju

Milanović u novom odgovoru udruzi B.a.B.e.: 'One će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih zvijezda'

08.02.2021 u 15:09

Bionic
Reading

'Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih zvijezda', napisao je u ponedjeljak predsjednik RH Zoran Milanović na Facebooku nastavljajući javnu raspravu s ovom udrugom

'Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih zvijezda. By the way, Uma Thurman je veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni. Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe', napisao je u današnjem nastavku rasprave Milanović.

Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao. I sada se...

Objavljuje Zoran MilanovićPonedjeljak, 8. veljače 2021.

Podsjetimo,  Milanović je u petak, nakon posjeta potresom pogođenim područjima, odgovarao je na novinarska pitanja. Na pitanje o seksualnom uznemiravanju na fakultetima dao je podulji odgovor.

'Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira', rekao je u petak predsjednik Milanović.

  • +27
Zoran Milanović u obilasku Petrinje 13. siječnja Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Predsjedniče, sram vas bilo. To je neopisivo. Znači, radi se o predsjedniku države. Gospodin Milanović nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi to trebala biti žrtva nasilja, bi li ona trebala biti siromašna ili bogata, žrtva nasilja je žrtva nasilja uvijek, ona to nije tražila', izjavila je u subotu Nina Popović iz udruge B.a.B.e. za Dnevnik Nove TV dodajući kako predsjednik time ponižava žrtve te je udruga zatražila njegovu ispriku.

Milanović je u nedjelju odgovorio na prozivanje iz udruge putem svog facebook profila.

'Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica - koje one sada brane od mene - predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog', napisao je Milanović na facebooku.

'Udruga B.a.B.e. u petak je osudila zapanjujuću izjavu predsjednika Milanovića o 'razmaženim zvijezdama' koje prijavljuju seksualno nasilje, jer smatramo svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja. Budući da nam je cilj doprinijeti podizanju javne svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja, nemamo namjeru upuštati se u rasprave koje trivijaliziraju ovu temu i služe samopromociji pojedinih javnih osoba", poručile su B.a.b.e.

'Nadamo se da će medijsko izvještavanje nastaviti poticati sve žene - bez obzira na status i sferu u kojoj djeluju - na prijavljivanje nasilja te ih ovom prilikom pozivamo da nam se obrate s povjerenjem. Naša je primarna uloga pružiti izravnu pravnu i psihosocijalnu podršku žrtvama svih oblika nasilja kroz savjetovanje, pomoć pri ostvarivanju prava te smještaj u sigurnoj kući', stoji u posljednjoj objavi ove udruge.