predsjednik dao opsežnu analizu

Milanović o seksualnom zlostavljanju: 'Nije isto kad se toga nakon 30 godina sjeti razmažena zvijezda kojoj je račun puknuo kao jodna voda u Sisku i kad to radi djevojka koja se probija do sretne zvijezde'

05.02.2021 u 15:35

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović nakon posjeta potresom pogođenim područjima odgovarao je na novinarska pitanja. Na pitanje o seksualnom uznemiravanju na fakultetima dao je podulji odgovor

Predsjednik se na kraju osvrnuo na sve više slučajeva seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja na Sveučilištu u Zagrebu.

'Netko je rekao u pompoznoj maniri da je to pandemija u Hrvatskoj. To je nepogoda i loša stvar, ali nije pandemija. Ovo je kronična nezarazna bolest. Nešto što te muči i godinama uništava kvalitetu života, nije zarazno, ali treba se stalno boriti s time', kazao je.

Kaže da je presudna pozicija moći i dominacije. 'Rijetko se događa da neki strojobravar ili viljuškar maltretira članicu uprave tvornice. Najviše to rade muškarci ženama koje su prema njima u inferiornom položaju. Kad se to događa ravnopravnima, onda je to problem, ali druge vrste', kazao je.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

'Vječna stvar, ništa novo. Povijest je, nažalost, muška povijest. Ratove su smislili i zlorabili muškarci, oni su nasilniji od žena i 90 posto slučajeva odnosi se na njih', kazao je Milanović.

  • +12
Zoran Milanović u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira', rekao je predsjednik.