susret u new yorku

Milanović se sastao s predsjednikom Irana, zanimalo ga zašto nisu priznali Izrael

18.09.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović susreo se tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda u New Yorku s predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, na njegovu inicijativu. Razgovor je potvrdio povijesno dobre bilateralne odnose Hrvatske i Irana, temeljene na međusobnom poštovanju i uvažavanju međusobnih razlika, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Predsjednik Milanović je u razgovoru istaknuo pripadnost i privrženost Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, koje su ne samo asocijacije zajedničkih interesa, već i zajedničkih vrijednosti, što ne isključuje potrebu suradnje i razvijanja bilateralnih odnosa s trećim zemljama. Predsjednik Republike drži da je u ovom kriznom trenutku za međunarodnu zajednicu, kada je svjetski mir ozbiljno ugrožen, važno voditi dijalog i tražiti područja međusobnog razumijevanja, pri čemu treba izbjegavati nametanje vlastitih vrijednosti, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Milanović je ukazao kako je za bolje razumijevanje među zemljama nužno imati razvijene kontakte i diplomatske odnose pri čemu je od posebne važnosti međusobno priznavanje i uvažavanje. U tom kontekstu, Predsjednik se zanimao za razloge zbog kojih Iran nije priznao Državu Izrael te je sugovorniku prenio svoje uvjerenje kako bi priznavanje Izraela od strane Irana svakako doprinijelo smirivanju napetosti na Bliskom Istoku, ističući kako su Hrvatska i Izrael prijateljske zemlje koje međusobno blisko surađuju. Iz istih razloga, Milanović je u razgovoru posebno naglasio i potrebu priznanja Kosova čime bi se promovirao mir i međunarodni poredak u Jugoistočnoj Europi.

Na sastanku je predsjednik Milanović izrazio i žaljenje zbog propasti sporazuma JCPOA, koji je kao mehanizam bio koristan i Iranu i međunarodnoj zajednici.

Predsjednik Milanović posebno se zanimao za proces normalizacije odnosa između Irana i Saudijske Arabije koji svakako doprinosi miru i stabilnosti na području Srednjeg Istoka.

Predsjednik Raisi pozvao je predsjednika Milanovića u posjet Islamskoj Republici.