rijedak dogovor

Iran razmijenio zarobljenike sa SAD-om, odmrznuto mu 6 milijardi dolara

18.09.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Pet američkih državljana otputovalo je u ponedjeljak katarskim zrakoplovom iz Irana u razmjeni za pet Iranaca puštenih iz američkih zatvora u rijetkom dogovoru dviju zemalja uz posredovanje Katara i odmrzavanje šest milijardi dolara iranske imovine

Katarski zrakoplov poletio je pošto je SAD-u i Iranu rečeno da je novac prebačen na račune u Kataru.

Visoki dužnosnik Bijele kuće potvrdio je da je pet američkih državljana koji su bili u iranskim zatvorima, te dvije žene, članice njihovih supruge, napustilo Iran u okviru razmjene zatvorenika.

Pet Amerikanaca s dvojnim državljanstvom prebacuju se u Dohu i zatim u SAD, a zauzvrat oslobađa se pet iranskih državljana iz zatvora u SAD-u.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će se dvojica Iranaca vratiti u Iran, a dvojica će na vlastiti zahtjev ostati u SAD-u. Jedan će se pridružiti obitelji u trećoj zemlji, dodao je.

Glasnogovornik Naser Kanani rekao je da će novac, blokiran u Južnoj Koreji nakon što je SAD postrožio sankcije Iranu 2018., biti dostupan Teheranu u ponedjeljak.

Po dogovoru, Katar će osigurati da novac bude potrošen za humanitarnu robu kao što su hrana i lijekovi.

Iranski dužnosnici rekli su da su petorica Iranaca koje će SAD osloboditi Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Atar-Kašani, Reza Sarhangpur-Kafrani, Amin Hasanzadeh i Kaveh Afrasiabi. Afrasiabi će ostati u SAD-u.