SLUŽBENA NOMINACIJA

Milanović predložio Pusić za glavnu tajnicu UN-a

06.11.2015 u 09:18

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović službeno je nominirao prvu potpredsjednicu Vlade te ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto iduće glavne tajnice Ujedinjenih naroda, javio je Večernji list

Pismo poslano 2. studenog Milanović je naslovio na predsjednika Opće skupštine UN-a Mogensa Lykketofta kojemu ga je istoga dana uz diplomatski uvod predala Stalna misija RH pri UN-u, piše Večernji list, koji doznaje kako u pismu piše da je hrvatskoj Vladi čast nominirati Pusić te navodi da ona ima istaknutu nacionalnu i međunarodnu karijeru i kao političarka i kao članica akademske zajednice što je čini u cijelosti odgovarajućom za poziciju za koju je potrebno globalno vodstvo i odgovornost.

Milanović, piše Večernji list također poziva na načelo pravične zemljopisne distribucije za vodeće pozicije u sustavu UN-a te piše kako vjeruje da bi s obzirom na to da jedino grupa istočnoeuropskih država nije imala tu čast, idući glavni tajnik UN-a trebao biti iz ove regije te podsjeća na potrebu ravnopravnosti spolova.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske upitani je li premijer upoznao predsjednicu sa službenom Vladinom nominacijom rekli su Večernjem listu da iz Vlade nisu dobili nikakvu službenu informaciju o nominaciji, niti je o njoj konzultirana predsjednica koja je, podsjetimo, prije par mjeseci kada se pojavila ideja o nominaciji Pusić, kazala da bi odluku o tome trebalo prepustiti novoj Vladi. Protiv ove nominacije, podsjetimo također, izjasnio se bio i HDZ tvrdeći da Pusić nema uvjete dovoljne za kandidaturu.