KONAČNO PALA ODLUKA

Milanović potvrdio: Predložit ću Šipuša Saboru za novog ministra

Bionic
Reading

Berislav Šipuš bit će prijedlog HNS-a, ali i moj za novog ministra kulture, potvrdio je novinarima u Trogiru premijer Zoran Milanović, piše Večernji list

'Šipuš je zamjenik ministra već tri i pol godine, isto na moj prijedlog. Ja dosad nisam imao prigovora na njegov rad, on je jedan od najkompetentnijih ljudi u Hrvatskoj. Što se tiče onoga na što ciljate koliko ja znam, a moram se uzdati u nalaz državne revizije, sve je bilo kako treba biti. Koliko znam gospodin Šipuš sve je radio po zakonu, a ono što je radila gospođa Zlatar baš i nije bilo uobičajeno. Zato je odstupila. Nije bilo kriminalno, ali tako se ne radi', poručio je, kako prenosi Večernji list, Milanović.

Zašto se HNS baš odlučio za Šipuša novinarima u Saboru pojasnio je glasnogovornik te stranke i saborski zastupnik Igor Kolman.

'Do odluke je došlo jer nam se to činilo najlogičnijim i najracionalnijim. On je vrhunski stručnjak na području kulture, od početka mandata bio je zamjenik ministrice kulture, taj posao je obavljao odlično i relativno kratkom vremenu pred parlamentarne izbore to nam se učinilo najboljim, najpametnijim i najracionalnijim rješenjem', rekao je Kolman novinarima u Saboru.

Objasnio je i zašto se s imenovanjem čekalo tri tjedna nakon što je ostavku dala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić, kojoj je državna revizija utvrdila malverzacije s putnim troškovima.

'Tri tjedna se čekalo jer se sve to skupa trebalo provjeriti, to nije lako. Kultura je specifičan resor, koji zahtjeva specifična znanja, specifični senzibilitet i s tim odlukama je bolje ne brzati. Bolje je dobro promisliti i dobro analizirati, nego brzati i donijeti pogrešnu odluku', kazao je Kolman.

Odbacio je tvrdnje Udruge promotora da je Šipuš dodjeljivao sredstva projektima u koje je osobno uključen.

'On nije dodjeljivao nikakva sredstva, nego komisija koja ta sredstva dodjeljuje već jako puno godina. O kritici Udruge promotora treba razgovarati, jer to je pitanje promjene kompletne kulturne politike u Hrvatskoj, pitanje koje vrste umjetnosti i djelatnosti se financiraju iz državnog proračuna. To je vrlo složeno pitanje, koje nema nikakve veze s onim što Udruge promotora zapravo pokušava postići. Oni se sada bune jer su našli priliku da prosvjeduju protiv toga', kaže Kolman.

Ustvrdio je da kod Šipuša nije bilo nepravilnosti s putnim troškovima i korištenjem službene kartice, a na pitanje smatrate li podizanje gotovine i kasnije vraćanje tog novca kroz obustavu na plaći nepravilnošću odgovorio je kako ne može komentirati detalje koji su mu nepoznati.

'Ne znam, ne mogu komentirati detalje, odluka je donesena zato jer nepravilnosti ne postoje i ne utječu na njegovu moguću poziciju ministra kulture', rekao je.

Na inzistiranje novinara može li jamčiti da nije bilo takvih nepravilnosti odgovorio je: 'Ne, samo jamčim da nije bilo nikakvih nepravilnosti u tom smislu da on zbog toga ne bi mogao biti ministar kulture.