VOLI ME, NE VOLI ME

Milanović pomaknuo obaveze da se pokaže s Josipovićem

27.11.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Amplitude toplo-hladno obilježile su odnos predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića otkada su preuzeli najviše državne dužnosti. Sada se njihov odnos dodatno komplicira jer se u javnosti stječe dojam da premijer predsjedniku zagorčava život u jeku kampanje za novi mandat na Pantovčaku

Stoga vijest s naslovnice posljednjeg broja tjednika Globus o novom nesporazumu dvojice predsjednika nikoga nije iznenadila. Naime predsjednik je, prema njihovim informacijama, prošlog petka uzalud došao u sjedište SDP-a na Iblerovom trgu zbog sastanka o organizaciji predizborne kampanje jer se Milanović ondje uopće nije pojavio.

Iz Vlade, SDP-a i Josipovićevog stožera vrlo brzo su uskladili priče i trude se umanjiti nastalu štetu tvrdeći da nije ni bilo predviđeno da premijer dođe na dogovoreni sastanak u petak.  'Nije točna informacija da je taj sastanak dogovoren između njih dvojice, već se radilo o pripremnom sastanku za početak kampanje koji sam ja dogovorio s predstavnicima županijskih stožera', kazao nam je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

A glasnogovornik Vlade Nikola Jelić poručio nam je putem SMS-a da predsjednik Vlade nije u petak imao dogovoren sastanak s predsjednikom Josipovićem, već je u petak uvečer imao dogovoreno gostovanje na HRT-u, u emisiji 'Javna stvar', koja se emitira uživo, a što je dogovoreno nekoliko tjedana ranije. Zanimljivo je da je, dok je Josipović u SDP-u s nižerangiranim SDP-ovcima osmišljavao kako će mu ta stranka pomoći u kampanji, gotovo  istovremeno Zoran Milanović baš u 'Javnoj stvari' udarao po glavnoj točki programa tog istog Josipovića - ustavnim promjenama - rekavši da nismo u SFRJ pa da svakih 10 godina mijenjamo Ustav.

Mladenka Šarić, glasnogovornica izbornog stožera Ive Josipovića, također je kazala da se u petak radilo o  operativnom sastanku i da Milanović nije bio nazočan jer je imao ranije najavljene obveze. 'To ne doživljavamo kao problem', naglasila je i dodala da su u utorak navečer Milanović i Josipović bili zajedno na Trgu bana Jelačića. Promatrajući sa strane, ne možemo se oteti dojmu da se sastanak upriličio kako bi prezentirali zajedništvo i opovrgnuli glasine o lošim međusobnim odnosima.

I zajedničkom performansu na Trgu bana Jelačića prethodila je zanimljiva uvertira. Naime u prvoj obavijesti medijima stajalo je da će kandidat Ivo Josipović obići štand u centru Zagreba na kojem se skupljaju potpisi građana za njegovu nominaciju u 17 sati u utorak, da bi nešto kasnije stigla nova obavijest da je obilazak pomaknut za 45 minuta i da će se predsjedniku pridružiti premijer Milanović te će svojim potpisom među prvima iskazati podršku kandidaturi.

Očito je da se u hodu prepravljao dnevni raspored i da su se pomicale obveze kako bi se javno demonstriralo narušeno zajedništvo. S obzirom na brojne šumove u komunikaciji između Josipovića i Milanovića, vrlo brzo možemo očekivati nove nesporazume.