na facebooku

Milanović odgovorio Plenkoviću oko Jasenovca: Laže, on i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u Hrvatskoj

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.04.2021 19:22
  • Objavljeno 20.04.2021 u 17:44
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

U Jasenovcu u četvrtak neće biti zajedničkog odavanja počasti žrtvama tog ustaškog logora, predstavnici žrtava vijence će položiti odvojeno od državnog vrha, a predsjednik Republike Zoran Milanović odvojeno od čelnika Vlade i Hrvatskog sabora.

Milanović je predložio zajedničko odavanje počasti, dok je premijer Andrej Plenković najavio danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako "nema glumljenja".

Nije dugo trebalo čekati Milanovićev odgovor na Facebooku: 'Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom, “epidemiološkim razlozima”, ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi', piše Milanović i nastavlja:

'Veli nam majstor i da “nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu”, “nisu pokrenuli uvrede” i da “nema prostora za glumu”.'

'Na stranu njegovo očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika, intuitivna sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi “POKRENULI životinjsku farmu”), na stranu to da “slabo čita, a i to što čita krive stvari čita” (3N; Krivo srastanje) pa tako, u ovom slučaju, i Orwella, Plenković prvenstveno, da prostite - laže', piše predsjednik i zaključuje:

'Do njegova dolaska na čelo HDZ-a, reći nekome u lice da “laže” bilo je, u pravilu, rezervirano za političke marginalce i selske bukače, govor ispod razine političkih prvaka, govor sinova plićaka. Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao “smeće” i “panj''.

Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom,...

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 20. travnja 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!