priopćenje s pantovčaka

Milanović primio veterane: Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju puno više o nestalima nego što pokazuju

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 15:48
  • Objavljeno 13.04.2021 u 15:17
Predstavnici braniteljskih udruga kod Zorana Milanovića

Predstavnici braniteljskih udruga kod Zorana Milanovića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dario Andrisek

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

U ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovao je Zoran Maras, a ispred Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi bili su Željko Dragašević i Ilija Vučemilović Šimunović, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta Republike Srbije zbog agresije na Republiku Hrvatske te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. Predstavnici braniteljskih udruga stava su da se ta pitanja mogu riješiti jedino angažmanom najviših državnih institucija, dakle predsjednika Republike, Vlade RH i Hrvatskog sabora, te su zbog toga zatražili i pomoć predsjednika Milanovića.

Predsjednik Milanović i predstavnici braniteljskih udruga u cijelosti su se pri tome složili da je najvažnije riješiti sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to prije svega pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu predsjednika Republike te on smatra da Republika Srbija prije ulaska u Europsku uniju mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila.

'Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno', rekao je predsjednik Milanović.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dario Andrisek

Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu, koji je već predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.

Predsjednik Milanović podsjetio je da je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja. 'Smatram da državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima', rekao je predsjednik Republike.

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!