oštro po mrčeli i hdz-u

Milanović o Vrhovnom sudu: HDZ će izabrati nekog tko će biti klozet frau, imamo krizu legitimiteta

28.06.2021 u 12:38

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u prigodi dana 106. brigade, Dana hrvatskih branitelja i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije nakon čega je dao izjavu za medije.

Komentirao je odbijanje njegove kandidatkinje za Vrhovni sud Zlate Đurđević te činjenicu da Marin Mrčela može obnašati funkciju v.d. predsjednika suda dok se ne pronađe novi kandidat.

'Kad imamo javni poziv, sve što mi preostaje je odabiranje neke osobe s popisa. U politici je potrebna i razina inteligencije koja je viša od temperature sobe. Mi sad imamo nešto što zovemo ustavna kriza, ja to zovem krizom legitimiteta. HDZ će odabrati osobu koja će sada krpati to mjesto, to je osoba koja nema nikakav legitimitet. To je neki sudac kojeg su oni dogovorili, godišnjom raspodjelom rada a dobio je u Europskom sudu pravde pet od mogućih 200 glasova za mjesto hrvatskog član. To je klozet frau. Ispričavam se, ali tako je', dodao je.

Ponovio je da je HDZ u cijelom postupku imenovanja u sukobu interesa jer im se u drugom stupnju sudi za pljačku države: 'Nisam ih ja osudio, nego neke druge institucije i ne može im biti svejedno tko će biti šef suda', izjavio je.

Kaže da on u imenovanju nema poslovni interes, ali da predsjednik Vrhovnog suda mora biti stabilna osoba koja se može oduprijeti otporima. 'Stari HDZ-ovci su pokvareni do kiselosti, to je fermentiralo, kako su plesali na grobu Karamarku tako će i Plenkoviću', komentirao je Milanović.

  • +3
Zoran Milanović u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Po pitanju vojne višekatnice u Zagrebu, čije uređenje navodno istražuje Uskok, Milanović je rekao da ne zna što Uskok tamo ima raditi. 'Neki ministri su preoprezni, već predugo čekamo da uđemo u tu zgradu. Ne vidim gdje je odgovornost Banožića, ne mora raditi kao grupa Borg, ali ja bi ga potaknuo da se zgrada završi. Sad je ušao Uskok, možda dođe Karla Del Ponte možda dođe inkvizicija', zaključio je.