NIŽU SE REAKCIJE

Milanović o ukidanju Dana antifašističke borbe: 'Urazumite se, ljudi'

06.11.2019 u 22:20

Bionic
Reading

Saborski odbor za veterane predložio da Dan antifašističke borbe postane spomendan i da kao takav ne bude više neradni dan. Na navedeni prijedlog reagirali su zagrebački antifašisti i brojni političari, uključujući Zorana Milanovića i Miranda Mrsića

"Vidim da neki pametnjakovići žele ukinuti Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, kao državni blagdan. Urazumite se, ljudi. Za ljubav čijih prljavih strasti opet dijelite građane? Kome smeta taj blagdan, kojega, bez ijednog incidenta ili ispada, slavimo zadnjih tridesetak godina," napisao je na svom Facebook profilu potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović.

Na ukidanje Dana antifašističke borbe kao praznika reagirao je i Mirando Mrsić.

"Bili smo prvi u Europi koji su ustali protiv zla fašizma! To zlo pobijeđeno je u antifašističkoj borbi u kojoj je Hrvatska dala veliki doprinos. To je povijesna istina i činjenica kojom se trebamo ponositi i koju trebamo slaviti. Ukidanje Dana antifašističke borbe je nasrtaj na zdrav razum, na vrijednosti slobode koje su zapisane u Ustavu. To je čisti pokušaj fašizacije Hrvatske i tome se treba oduprijeti. No pasaran!," napisao je Mrsić na svom Facebook profilu.

Reakcija nije izostala ni od Vojka Obersnela, riječkog gradonačelnika koji je poslao poruku svima koji bi ukidali Dan antifašističke borbe.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na sjednici Vlade početkom listopada novi kalendar obilježavanja blagdana i spomendana, izrazivši uvjerenje da će takav način obilježavanja biti primjereniji i bolji te omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija i nedorečenost.

Plenković je predstavio popis predloženih novih blagdana prema kojem bi Dan državnosti bio 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad. Tog datuma 1990. bilo je konstituiranje prvog višestranačkog demokratskog Sabora, napomenuo je Plenković, a tim prijedlogom se Dan državnosti vraća na datum na koji se obilježavao do 2001. godine.

Odbor za veterane predlaže amandman da 8. listopada ostane praznik, kao Dan neovisnosti, a da umjesto njega 22. lipnja, Dan antifašističke borbe postane spomendan i bude radni dan.