OBLJETNICA 'BLJESKA'

Plenković u Okučanima zajedno s Milanovićem; komentirao posjet Ane Brnabić

01.05.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Hrvatska obilježava 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“ u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Središnjoj svečanosti u Okučanima nazočio je državni vrh, a za građane je pripremljen atraktivni cjelodnevni program

Na obilježavanje 28. obljetnice VRO Bljesak stigli su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. Iako je prilika bila iznimno važna, premijer i predsjednik ponovo nisu našli razloga da se pozdrave; tek je Milanović šeretski lupio Jandrokovića po ruci kad je ovaj stao pored njega na svečanoj bini, piše Jutarnji list.

U izjavi za medije Plenković je podsjetio na važnost Bljeska, ali i 1. maja te je podsjetio na sve što je učinila njegova Vlada. ''Bio sam tada u Zagrebu, bilo je fascinantno pratiti kako se brzo odvila operacija'', prisjetio se Plenković. Komentirajući jučerašnji posjet srpske premijerke Ane Brnabić, rekao je da da je politički dijalog Zagreba i Beograda jedini način da se riješe otvorena pitanja, ali da svako zaoštravanje retorike usporava taj dijalog i na par godina.

Brnabić je lani rekla da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji, a u svibnju da je Hrvatska etnički očišćena. Plenković je naglasio da je "vrlo jasno rekao" da "svaki povišeni ton, svaki incident, svako zaoštravanje retorike usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina".

  • +15
Andrej Plenković i Ana Brnabić Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Plenković i Brnabić razgovarali su o nestalima, procesuiranju ratnih zločina, povratku kulturnih dobara, uređivanju pitanja granice, prometnoj i gospodarskoj suradnji te o trgovinskoj razmjeni, rekao je. Dodao je da su u Hrvatskoj kvalitetno uređeni odnosi sa srpskom manjinom i svim drugim manjinama. "Što Hrvatska kvalitetnije štiti položaj manjina u Hrvatskoj, to će položaj hrvatske manjine u nama susjednim zemljama biti bolji", dodao je premijer.

Upitan o mogućem odlasku u Beograd, Plenković je rekao da je Hrvatska financirala izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i da bi trebao ondje otputovati u lipnju i da će se "u tom kontekstu gledati kako da se održe bilateralni sastanci s predstavnicima vlasti u Srbiji".

Jandroković o 'iskrenosti namjera'

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, upitan o tome vidi li iskrene namjere Srbije u poboljšanju odnosa, poručio je da Zagreb s pozicije ostvarenih strateških ciljeva - članstva u EU-u, NATO-u i šengenskom prostoru, razgovara s Beogradom.

"Je li to iskreno s njihove strane ili nije, manje je bitno. Mi ostvarujemo svoje strateške ciljeve i interese. Isto tako vodimo računa o Hrvatima koji žive u Srbiji. Svaki dijalog Zagreba i Beograda olakšat će i njihovu poziciju. Nemojmo sada trošiti energiju na ono što je manje bitno. Ovdje se radi o tome da je interes Hrvatske da ima stabilno susjedstvo i susjede koji su proeuropski orijentirani", rekao je Jandroković novinarima u Okučanima.

Dodao je da Hrvatska nije zaboravila izjave iz Srbije i ponovio da Hrvatska sa Srbijom razgovara s pozicije ostvarenih strateških ciljeva dok je Srbija "još daleko od ostvarivanja svojih". Jandroković ne vidi mogućnost skorog ulaska Srbije u EU pošto Beograd tek treba "jasno definirati da oni to žele".

Upitan o ostalim temama poput poreznih rasterećenja koje planira Vlada, premijer Plenković podsjetio je na aktualne gospodarske pokazatelje: ''Imamo jednu vrlo solidnu poziciju, krizu smo prebrodili. Očekuju smo snažan doprinos hrvatskog turizma. Najvažnije je da nađemo model da porastu plaće, da od 1. siječnja svima porastu neto plaće.''

Upitan je li to dio predizborne kampanje Plenković je uzvratio: "Ne nije! To je jedan sustavan i kontinuiran rad."

Rekao je i kako 'ima još par strateških stvari' koje treba infrastrukturno povezati da bi otprilike 2030. mogli reći da je država osigurala u pogledu infrastrukturne povezanosti - bilo da su to ceste, željeznice, internetska komunikacijska infrastruktura, da gdje god živjeli u Hrvatskoj imate jednake preduvjete. Uz, kako je naglasio, poticaj onim krajevima koji su malo dalje, a to je karta regionalnih potpora za investitore, da imaju više.

"Mi smo tu došli do maksimuma u dogovoru s Europskom komisijom i na taj način stvorili preduvjete za ravnomjerni regionalni razvoj. Tako da će taj paket biti dobar, on je dio kontinuiteta politike rasterećenja", ustvrdio je premijer. Rekao je i kako treba shvatiti 'ekonomski i socijalni kontekst Hrvatske i to baš na praznik rada'.

  • +31
Praznik rada u Maksimiru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

"Lani smo imali rast od 6,3 posto, preklani od 13,4 posto, ove godine smo povećali projekcije na 2,2 posto, imamo više od 1,6 milijuna ljudi koji su zaposleni, stopa nezaposlenih je ispod 7 posto, držimo investicijski kreditni rejting kod sve tri svjetske agencij s tim da smo jedina zemlja kojoj su sve tri agencije od početka ruske agresije na Ukrajinu dizale kreditni rejting, a dvije od tri čak za dva stupnja", podsjetio je.

Dodao je i kakao na raspolaganju za ovo desetljeće imamo ogromnih 25 milijardi eura bespovratne pomoći kroz sedmogodišnji proračunski okvir Unije i kroz instrument EU iduće generacije. Krizu smo, rekao je, prebrodili i imamo "jednu vrlo solidnu poziciju".

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine", državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

  • +4
Obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Okučane preletjeli MIG-ovi

Nakon polaganja vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje.

''Hrvatska je danas snažna država, sve svoje velike ciljeve smo ostvarili'', istaknuo je Jandroković u izjavi za medije. Podsjetio je na važnost Bljeska te dodao da su važni odnosi s Srbijom.

''Jako dobro pamtimo tko je bio agresor u Domovinskom ratu, ali i pamtimo da smo mi pobijedili'', istaknuo je, ali i dodao: ''Nismo naivni, vodimo računa i vidimo što se događa u našem okruženju.'' Upitan je li tampon zona između premijera i predsjednika, rekao je novinarima da nisu upoznati s protokolom. ''Voli li se netko ili ne, to je sporedno pitanje.''

Vijenci i svijeće za poginule u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine", državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su u ponedjeljak počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedit će i molitva za poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja 28. obljetnice te vojno-redarstvene operacije održava se u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima, nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.