PREMIJER VS. PROSVJEDNICI

Milanović o Crkvi: Svi moraju poštovati hrvatske zakone!

22.03.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Svi moraju poštovati hrvatske zakone, poručio je premijer Zoran Milanović na upit skupine prosvjednika na Markovom trgu koji su njega i njegove kolege iz Banskih dvora pitali kako Vlada misli prisiliti Crkvu da poštuje zakone

'Pedofile štitite - Crkva zlostavlja, Vlada RH ignorira' - transparent je kojim je skupina dijelom zamaskiranih prosvjednika na Markovom trgu ispred crkve svetog Marka nasuprot zgrade Vlade nastojala aktualnoj vladajućoj garnituri iz Banskih

dvora skrenuti pažnju, kad su već same vlasti odmah propustile reagirati, na skandalozne izjave nadbiskupa Želimira Puljića kojima je relativizirao slučajeve pedofilije među svećenicima te još k tome ustvrdio da Crkva ne podliježe zakonima države u čijem Ustavu piše da je sekularna.

Nakon prosvjeda na Ksaveru, ispred Hrvatske biskupske konferencije, prosvjednici su se okupili na Markovom trgu tijekom današnje sjednice Vlade i dočekivali ministre po njihovom izlasku iz zgrade da bi im poručili da moraju štititi djecu od zlostavljanja te ih pitali - ali uglavnom odgovore nisu dobili - bi li stvari bile drukčije da se radi o njihovoj djeci?

Podsjetimo, na Puljićevu izjavu nije se udostojalo odgovoriti ni Ministarstvo pravosuđa, kao ni itko iz bilo koje grane vlasti, a nad njom se javno uglavnom zgražaju samo mediji. Za to vrijeme, primjerice, Sabor kao glavno zakonodavno tijelo muku muči s prepucavanjem oko (ne)poštivanja svojega ugleda, kako od sudaca, tako i od vlastitih bivših zastupnika.

Prosvjednicima se obratila tek potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić tako što je poručila da se 'ona godinama bori za prava djece i da je posao procesuiranja zlostavljača na pravosuđu i policiji'.

Naposljetku, prosvjednici su dočekali i samoga premijera Zorana Milanovića, kojega su prije no što je sjeo u automobil, uspjeli pitati kako Vlada misli prisiliti Crkvu da poštuje zakon.

'Svi moraju poštovati hrvatske zakone', samo je kratko i ne odveć glasno dobacio premijer prosvjednicima ostavljajući ih i dalje sa starim upitnikom nad glavama: zašto to ne vrijedi u praksi?