POLITIČKI ANALITIČARI

'Milanović ne priznaje poraz, a šefica Banskih dvora bit će predsjednica'

28.12.2015 u 09:04

Bionic
Reading

Kakav će biti odnos Sabora i nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića, tko će biti stvarni šef Banskih dvora - samo su neka od pitanja na koja su u emisiji 'U mreži Prvog' pokušali odgovoriti Anđelko Milardović, Jasmina Popović i Pero Maldini

Anđelko Milardović smatra kako na konstituirajućoj sjednici Sabora neće biti iznenađenja, ali po svemu sudeći Željko Reiner neće biti izabran jednoglasno. Tek nakon konstituiranja Sabora kad mandatar bude predstavljao svoju Vladu, stvari bi se mogle zakomplicirati. Milardović kaže kako priči nije kraj.

Zoran Milanović nije priznao poraz - pristaje na odnose snaga, neće biti remetilački faktor, ali čeka svoju priliku da reagira. To je poruka SDP-a koji nije želio istaknuti svog kandidata za predsjednika Sabora', kazao je Milardović.

S tim se složio i Pero Maldini koji drži da 'većina za konstituiranje Sabora je dostatna, te da minimum dogovora postoji i on će se ispoštovati'. Smatra kako SDP ima još 'asova' u rukavu, i čekat će svoju priliku za 'oponiranje', možda čak i 'opstruiranje'. Za to bi mu šansu mogao dati 'nehomogeni' Most koji se boji da bi ga HDZ mogao 'usisati'.

'Ulagivačka politika koalicija tijekom pregovora omogućila je Mostu da se ovako ponaša - pripisali su sami sebi mesijansku misiju koja je na rubu poništavanja demokratskih procesa. Nema stručne vlade, država se ne vodi kao poduzeće, ona mora ostvariti političke ciljeve. Orešković je legalan, ali nije legitiman. Tehnički premijeri i vlade nemaju dugi rok trajanja', dodao je Maldini.

Jasmina Popović kazala je kako je pismo Mosta o 'morskim psima' izraz njihovog velikog straha - i svjesnosti da su razočarali dosta svojih glasača. Također smatra kako su presudnu ulogu u približavanju Mosta Domoljubnoj koaliciji imali Milan Bandić i dva glasa predstavnika manjina. Popović smatra da će prava šefica Banskih dvora biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je povezana s novim mandatarom. 'Njena riječ bit će bitna i u HDZ-u, jer se ne zna kako će Tomislav Karamarko sve ovo preživjeti', a i jasno je dala do znanja da će biti vrlo aktivna', rekla je Popović.

410140 ,410134 ,410102,410080