MIJENJAJU ZAKON U ZADNJI ČAS

Milanović na Vladi 'izribao' Ministarstvo pravosuđa

28.11.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud zatražio izmjene 43 sporne odredbe u Zakonu o kaznenom postupku, Ministarstvo pravosuđa to je i učinilo. No, izmjene očito nisu bile dovoljno temeljite jer su na današnjoj sjednici Vlade, dan prije izglasavanja zakona u Saboru, predložili još deset amandmana što se nije svidjelo premijeru Zoranu Milanoviću

Dok je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u Saboru branio izmjene Zakona o kaznenom postupku, o kojemu će se Sabor izjasniti na sutrašnjem glasovanju, njegova zamjenica Sandra Artuković Kunšt na sjednici Vlade je još 'peglala' zakon.

Ministarstvo pravosuđa predložilo je čak deset novih amandmana na Zakon o kaznenom postupku što je Vlada prihvatila, no kako su amandmani došli 24 sata prije izglasavanja u Saboru premijer Zoran Milanović nije bio presretan jer tih deset amandmana nije prošlo javnu raspravu zbog koje je Vlada već imala problema s Ustavnim sudom. (Kurikulum za zdravstveni odgoj, op.a.)

'Sada Vlada ad hoc, u zadnji tren, na vašu inicijativu usvaja amandmane koji će sutra biti dio zakona koji je bio u javnoj raspravi, po propisu? Ovime pokazujem kako je taj propis tanak i sam sebi svrha', kaže Milanović upozoravajući da se čak dva amandmana tiču ljudskih prava.

'Naravno da nitko od dušebrižnika neće reagirati na ovo, pa evo regiram ja. Što da radimo? Kad usvojimo to u Saboru, neće niti jedna procedura biti prekršena, a mogli ste tu progurati neprihvatljive modele. Pa Vlada to prihvati, ide u Sabor i to po inerciji bude usvojeno. Institut konzultiranja s javnošću i javne rasprave je jako dobra stvar, ali ga se treba i urediti', rekao je Milanović.

Kaže da je njegova moralna obaveza upozoriti na problem: Dvije od tri usvojene norme su ozbiljne i tiču se ljudskih prava i sloboda. Nije to šala. Da ne radimo bauk i famu od javnih rasprava, postoje načini da se javna rasprava zaobiđe, a ova Vlada to ne zloupotrebljava nikada, ali zato apeliram na javnost da se dogovorimo o pravila koja se ne mogu striktno regulirati zakonima... To ne valja, moramo se dogovoriti što valja a to je teško normirati striktnom normom.'