kratko i jasno

Milanović: Na sastanku s Plenkovićem i Jandrokovićem nije bilo neugodno. Pričali smo samo o avionima. Strictly business

20.05.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednik RH, komentirao je današnji sastanak Vijeća za obranu na kojem su između ostalih bili premijer Andrej Plenković i šef Sabora Gordan Jandroković, nakon što su proteklih tjedana izmjenjivali niz uvreda

'Volio bih da Vlada što prije donese odluku', rekao je Milanović o nabavci borbenih zrakoplova.

Dodao je da je vidio da je netko rekao kako je danas s premijerom i predsjednikom Sabora bilo neugodno i hladno, ali on misli da uopće nije bilo neugodno.

'Bilo je jasno i kratko i dobro smo se razumjeli', rekao je Milanović.

Komentirao je i pozivanje hrvatske veleposlanice u Sofiji Jasne Ognjanovac na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog njegove izjave u kojoj je 'oštro napao bugarsku politiku prema eurointegraciji Sjeverne Makedonije'.

'Makedoniju su u Bugarskoj navikli tretirati kao nekog koga šutaš sa strane, to nije u redu. Oni igraju uzorno i po pravilima, ispunili su sva demokratska pravila koja možete zamisliti. Pokorili su se grčkim zahtjevima, primili su ih u društvo mrtvih pjesnika, ali ovaj uvjet Bugarske je previše. O nekim stvarima treba javno progovoriti. Makedonija je tu žrtva', rekao je Milanović.

Dodao je da ne zna je li današnji sastanak početak kraja razmirica.

'Ja nisam šef opozicije. U Zagrebu je došlo do promjene vlasti, to je velika promjena, kako bi Shakespeare rekao, rekao sam ‘budite dobri, efikasni, prije svega pošteni', rekao je Milanović.

Naveo je da dolazi Dan Oružanih snaga i da se opet petlja oko protokola, što će biti, a što ne.

'Preklinjem vas da te stvari ne stavljate u istu ravninu, Plenković i ja nismo isti. Na sastanku danas razgovarali smo samo o avionima. Strictly business', rekao je Milanović.

Istaknuo je da je on prvi po protokolu na Dan oružanih snaga i da nudi svoje društvo prije svega premijeru. 'Vijenac je u ime Republike Hrvatske, to je vijenac u ime države. Kako ocjenjujete pristup strane koja to cijelo vrijeme odbija i pristup strane koja to stalno nudi kao nekakav najniži zajednički nazivnik', rekao je Milanović.

Nije želio komentirati za koji će se borbeni zrakoplov Hrvatska odlučiti.

'No comment. Htio bih da Vlada što prije donese odluku. Proces je dosad bio dobar, nije bilo curenja podataka koji su stroga tajna. Hrvatskoj javnosti se na kraju mora položiti račun, ne može biti da se ne zna koliko to košta. Vidjet ćemo što ćemo dobiti i za koju cijenu', pojasnio je Milanović.

Istaknuo je da ako je to američki avion, to se još nije počelo proizvoditi.

'Ako je francuski ili švedski, vrijedi isto. Najbitnije je da imamo avione najkasnije 2024. godine. Do te godine avioni moraju biti ovdje. Hrvatska ne bi smjela biti bez vlastitih resursa ni dana. Ovdje vodimo računa o tome da naši kapaciteti ne budu nijednog dana prazni. Nadam se da će Vlada donijeti odluku prije Dana oružanih snaga. Možda se nije moglo poslije Nove godine, zbog potresa i svega ostalog', zaključio je Milanović.