ISPRAĆAJ HRVATSKIH VOJNIKA

[VIDEO/FOTO] Milanović: Treba li poginuti 300.000 Ukrajinaca? Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Treba ih natjerati za pregovarački stol!

30.01.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović kazao je na ispraćaju vojnika u Litvu da Hrvatska 'brani svoje' i ne smije se dovesti u poziciju da ovisi o nekom drugom. Komentirao je i posjet glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Japanu i Južnoj Koreji. Glavni tajnik NATO-a mene ne predstavlja u Aziji, poručio je Milanović, dodajući da to nije prostor Saveza

Rekao je da je stanje sa streljivom u Hrvatskoj vojsci bijedno, na razini Drugog svjetskog rata. 'Nema protuoklopa, protuzračna zaštita je točkasta. To smo vidjeli kada je onaj leteći bojler preletio Mađarsku i Rumunjsku, koje imaju modernije sustave od nas, a bile su u REM fazi', rekao je, dodajući da bi za takvo stanje netko trebao odgovarati.

On je, kaže, osobno spasio Bradleyje: 'Sad ćemo ih vidjeti kad se uvezu, bit će reparirani u našoj tvornici, što je dobar posao.'

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Kazao je da ne zna što će HV donirati Ukrajini: 'O tome se odlučuje na sjednici Predsjedništva HDZ-a.' On je protiv toga da se šalju ubojita sredstva.

'Kakav je plan? Raspad Rusije? OK. Smjena vlasti? Vidimo u Europskom parlamentu da neki govore o kidanju Rusije. Čujte, to je mahnito, manično-depresivno ponašanje. Mi i Srbi se nismo tako mrzili', rekao je Milanović.

'Može li se takvu državu pobijediti konvencionalnim sredstvima? Može, tako da je se raskomada. A ona ispali svoje nuklearno oružje', kazao je, dodajući da Europa plaća cijenu, a Amerika je plaća najmanje. 'Oni su se preinvestirali. A Rusi, računajte da je to njima kao Meksiko ili Kanada. Nema tu moraliziranja, to je stvarno. Nisam ja Rusima predao Agrokor. Dijelio sam državljanstva neprijateljima Putina. Vjerojatno se Kasparov i ja danas ne bismo složili, ali onda mi je bilo časno pomoći Putinovom protivniku', rekao je.

Pita se zašto tenkovi tamo nisu otišli ranije. 'Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati, a niti jedan američki Abrams neće otići. Nije to nikakvo sofisticirano oružje. Pod pravim kutom gori', uvjeren je.

  • +5
Tenk Abrams M1A1 Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

'Ovo nije pitanje morala, gdje bi se ljudi koji su do jučer bili u cvjetnim haljinicama danas nekome napili krvi. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi će politički zbližiti Ruse, povezati ih s Kinezima. Ovo je neinteligentno što se radi', smatra Milanović. On je za osudu agresije, ali sve drugo je smrtno opasno.

'To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, treba se malo odmaknuti da ne prijeđe na tebe.'

Podsjetio je da je naručeno pet brodova za HRM. 'To treba izvući.'

'Ne dam da budemo cirkuske pudlice. Klaunovi može', rekao je, dodajući da u nastojanju da od Hrvatske napravi cirkuske pudlice sudjeluje europski šef diplomacije Josep Borrell, kao što je to činila i njegova prethodnica Federica Mogherini.

'Rusi će se, jer su cinici, pozvati na Kosovo. Stojim iza Kosova, ali kad je to jednom bilo napravljeno, bez volje Srbije, bilo je samo pitanje kada će Rusi ili netko treći napraviti isto', rekao je Milanović. Kaže da je to bila ekstrakcija: 'Nije šija, nego vrat.'

  • +4
Zoran Milanović u petrinjskoj vojarni Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Jasno je da Krim nikada više neće biti Ukrajina', zaključio je, odbacujući sva propitivanja novinara.

'Protivnik Ukrajine je Rusija. To je opasna zemlja, nuklerna supersila. Znate kako takve države gube rat? Nuklearnim oružjem. I predsjednik Bugarske je rekao da je protiv daljnjeg naoružavanja, jer to vodi dalje u smrt', kazao je, odbacujući usporedbe sukoba Hrvatske i Srbije te Ukrajine i Rusije kao usporedbe 'Srba opančara i nuklerne sile'.

Novinar Ivan Hrstić podsjetio ga je da je govorio da Rusija neće napasti Ukrajinu jer nema dovoljno vojnika. 'I nema. Trebalo im je deset mjeseci da se konsolidiraju i imaju ograničene resurse', rekao je Milanović.

'Mi smo američke pudlice. Nisam ja godinama gurao Hrvatsku u NATO da bih vidio ovo', dodao je, vrijeđajući novinara da je 'ostrašćeni amater' jer ga je prozvao za niz pogrešnih procjena.

'Emotivnost dovodi do toga da je Ukrajina ostala bez više od 100.000 muškaraca. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Treba ih natjerati za pregovarački stol. Što, treba poginuti 300.000 Ukrajinaca? Ja to ne mogu gledati. Muka mi je. Slični su nama, govore slavenskim jezikom. Oni koji ih potiču ponašaju se kao hulje jer njihovi sinovi neće poginuti, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je pakao, Armagedon. Nisam vjernik, ali prepoznajem slike iz pakla', kazao je.

Afera Vjetroelektrane: 'Ako nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković'

Osvrnuo se i na aferu Vjetroelektrane i famoznog 'AP' u SMS porukama između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac.

'Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac i ova druga, Gabika, to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih k'o zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine', rekao je.

'Ako nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković. On je svjedok, jedan kroz jedan', rekao je Milanović, dodajući da ne može ni zamisliti takav razgovor između Slavka Linića i Branka Grčića.

'Da dvoje mojih ministara razgovara na takav način i mene uključuje, to mi je konceptualno nezamislivo', dodao je.

Komentirao je i presudu Visokog upravnog suda o brigadiru Elvisu Burčulu.

'Sud je to protumačio na način bla-bla-bla. Ionako je kasno. Čekali su da čovjek istrune i sad ga više nema, ne postoji.'

Na pitanje hoće li brigadni general Mijo Validžić biti novi čelnik SOA-e, rekao je da što se više imena pojavljuje u javnosti, to manje je on sklon podržati te ljude.

Upitan kako gleda na to što je ministar Mario Banožić bio u vojarni jutros prije njega, rekao je da je to bila 'prethodnica', iako to nije normalno jer ministar nema poslovnu sposobnost.

  • +7
Predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice vojne akcije 'Peruća' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Milanović u Vojarni 'Pukovnik Predrag Matanović' sudjeluje na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi (eFP BG-LTU).

Ranije jutros, u petrinjskoj vojarni istim povodom bio je i ministar obrane Mario Banožić, te je razgovarao s vojnicima.

'Siguran sam da ste vrhunski pripremljeni i spremni na sve izazove koji se pred vas postave i vjerujem da ćete jedan drugome biti bezrezervna podrška i potpora u svakoj situaciji. Kao ministar obrane stojim iza svakoga od vas i želim da znate da su vam vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena', poručio im je ministar Banožić.

Istaknuo je kako se sudjelovanjem u toj aktivnosti kroz zajednička uvježbavanja i obuku s drugim državama doprinosi interoperabilnosti među saveznicama te dokazuje sposobnost, spremnost i jedinstvo NATO-a za obranu integriteta i suvereniteta granica.

U Litvu se upućuje ukupno 180 pripadnika Hrvatske vojske - od kojih je 13 pripadnica - koji će tijekom idućih sedam mjeseci biti sastavnica multinacionalne Borbene grupe pod vodstvom Njemačke. Glavninu snaga 3. HRVCON-a čine pripadnici Mehanizirane satnije 2. mehanizirane bojne Gromovi s borbenim oklopnim vozilima Patria. Hrvatski vojnici u Litvi su od prosinca 2017., kada je tamo na šest mjeseci upućen 1. HRVCON od ukupno 188 pripadnika OSRH. Drugi hrvatski kontingent sa 188 pripadnika sudjelovao je u toj aktivnosti od siječnja do srpnja 2020. godine.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl