PODEBLJAVANJE ARSENALA

Dobili su tenkove, sad bi borbene zrakoplove. Ukrajina tražila od Njemačke 93 Tornada, Scholz: Nema govora

29.01.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Nakon što su Njemačka i SAD, vodeći NATO saveznici, pristali isporučiti Ukrajini tenkove Leopard 2, Kijev je fokus preusmjerio na borbene zrakoplove. Na vrh liste želja Kijev je stavio F-16 i F-15, avione američke proizvodnje.

Saveznice su različito reagirale na ovaj zahtjev. Nizozemska, koja planira uskoro zamijeniti svojih 29 preostalih F-16, rekla je da će sve ukrajinske zahtjeve razmotriti 'otvorenog uma', piše Jutarnji.

Poljska je u rujnu izradila plan da pošalje Ukrajini neke od svojih sovjetskih aviona MiG-29, ali je odustala kad je SAD rekao da neće sudjelovati. Prošlog je tjedna, međutim, list Dziennik Gazeta Prawna izvijestio da je Poljska potajno poslala nekoliko rastavljenih MiG-ova 29 u Ukrajinu kao "rezervne dijelove".

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Ukrajina je također zatražila od Njemačke 93 aviona Tornado, koji bi trebali biti zamijenjeni F-35 i Eurofighterima. U srijedu je u Bundestagu kancelar Olaf Scholz kratko odbacio ideju: 'Jasno sam dao do znanja da nema govora o borbenim zrakoplovima', rekao je.

Scholz je svoju tvrdnju ponovio u razgovoru za Tagesspiegel u nedjelju, kad je apelirao na saveznice da 'ne ulaze u rat ponudama' oko naoružavanja Ukrajine.

Čak i kad bi zapadne zemlje odlučile Ukrajini osigurati F-16, ostaje pitanje prevladavanja značajnih logističkih prepreka kako bi zrakoplovi bili operativni. Obuka bi mogla trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o iskustvu pilota.

Zatim bi Ukrajina morala odrediti kako i gdje upravlja borbenim zrakoplovom. F-15 i F-16 zahtijevaju dugačke piste visoke kvalitete, što Ukrajini nedostaje. Najveće usko grlo mogli bi biti složeni sustavi održavanja. Svakodnevno održavanje morali bi obavljati tehničari u Ukrajini, čija bi obuka trajala nekoliko mjeseci. Ukrajina smatra da će njenim pilotima biti potrebno oko pola godine za obuku.