reakcija na komentar

Milanović kaže da će HDZ-ovcu zabraniti ulazak u Ratnu školu, a MORH odgovara: Vojarnama upravlja Ministarstvo

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 12:59
  • Objavljeno 03.10.2022 u 10:17
Zoran Milanović, Mario Banožić

Zoran Milanović, Mario Banožić

Izvor: Cropix / Autor: montaža: tportal; Darko Tomas, Ronald Goršić

Zoran Milanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, komentirao je u Kastvu upis HDZ-ova saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu ocijenivši to kao kazneno djelo te naglasivši da će mu zabraniti ulazak u vojarne. Iz MORH-a su odgovorili da Bačiću nijedan zakon ne brani daljnju izobrazbu

Iz Ministarstva obrane za N1 su odgovorili na upit povodom upisa u Ratnu školu saborskog zastupnika Ante Bačića, za kojega je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović rekao da će mu zabraniti ulazak u vojarne. Iz MORH-a kažu da Bačiću nijedan zakon ne brani daljnju izobrazbu.

'Odredbe Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koje se odnose na četvrtu razinu izobrazbe odnosno Ratnu školu ne odnose se na polaznike oružanih snaga partnerskih i savezničkih država i na zaposlenike iz primjerice Hrvatskoga Crvenog križa i vatrogastva, kao i na druge kategorije (npr. državni dužnosnici).

Ti se polaznici na ovu vojnu izobrazbu upućuju odlukom ministra, a na temelju preporuka i prijedloga njihovih tijela. Tako je i zastupnik Ante Bačić upućen u Ratnu školu na preporuku Hrvatskoga sabora.

  • +17
  • +14

Banožić i Grlić Radman na predstavljanju kampanje 'We are NATO'

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Dakle, odredba Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koja se navodi ne odnosi se na zastupnika u Hrvatskome saboru Antu Bačića budući da ona govori o kategoriji osoblja koja se upućuje na izobrazbu radi obnašanja dužnosti određene razine odgovornosti.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Zastupnik Ante Bačić već obnaša najvišu dužnost voditelja izaslanstva Hrvatskoga saboru u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na što je izabran odlukom Hrvatskoga sabora. Svrha njegove izobrazbe je daljnje usavršavanje u ovom području. Niti jedna zakonska odredba ne zabranjuje državnim dužnosnicima da bi mogli pohađati ovakvu vrstu izobrazbe.

Ratnu školu i do sada su pohađali pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja kao i osobe raznih kategorija iz drugih tijela izvan sustava Ministarstva obrane.

Ante Bačić

Ante Bačić

Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Cilj izobrazbe u Ratnoj školi je stjecanje znanja i vještina za usklađivanje i koordiniranje upotrebe elemenata nacionalne moći zbog ostvarivanja nacionalnih interesa te postizanje sinergije svih dionika sustava.

Što se tiče navoda o zabrani ulaska u vojarnu zbog pohađanja vojne izobrazbe navodimo da vojnim lokacijama, vojarnama po zakonu upravlja i raspolaže Ministarstvo obrane. Zastupnik Ante Bačić ima potrebne nacionalne i NATO sigurnosne certifikate.

  • +16
  • +13

Predsjednik Milanović sudjelovao je u manifestaciji Bela nedeja

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Kada govorimo o poštivanju zakona ističemo kako je Ministarstvo obrane puno puta upozoravalo na potpore i korištenje materijalnih sredstava koja se protivno zakonu koriste za potrebe Ureda predsjednika Republike Hrvatske', odgovorili su iz MORH-a za N1.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!