političke aktualnosti

Milanović ima svoga favorita za nabavu borbenih zrakoplova

10.09.2020 u 15:08

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je komentirao niz aktualnih tema, među ostalim i nabavku borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, u zagrebačkom hotelu Westin, gdje je nazočio predstavljanju knjige 'Branko Roglić - autobiografija'

Naglasio da neće opstruirati rad Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova, iako nitko iz njegovog ureda neće sudjelovati u radu Povjerenstva.

'Ne moram donijeti odluku o tome. Znate da nikad ne bježim od odgovornosti. Da sam premijer vjerojatno bih bio na čelu Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Da budemo načisto, predsjednika se pita za mišljenje. Ta će tema doći pred VNS i donijet će se odluka. A da dajem mišljenje o svojoj odluci - to je sukob interesa. To vrijedi i za neke ljude koji su u povjerenstvo imenovani odlukom Vlade', izjavio je predsjednik Milanović koji dvojbenim smatra imenovanje u povjerenstvo ravnatelja SOA-e i voditelja Nacionalnog stožera Civilne zaštite, javlja Jutarnji.hr.

Dodao je kako Hrvatska ne smije biti "slučajna država". Naglasio je kako je ta njegova izjava više puta zloupotrebljavana i da su avioni Hrvatskoj zaista potrebni.

'Načelno, obzirom da se ne radi o gumenim bombonima nego o jako skupim sustavima - prvi bi izbor trebali biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga - darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi', izjavio je Milanović dodavši da je bitno i pitanje cijene i što se za tu cijenu dobije.

Na kraju je još jednom naglasio da ako smo odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova onda ih trebamo i nabaviti.

'Onda trebamo nabaviti 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, na primjer, u Siriji', rekao je Milanović.

Upitan o tome da li se trebao rukovati s ljudima, uključujući i premijerom Plenkovićem, rekao je:

'Opet ide taj ping-pong bez mrežice. Sada skoro nitko nema masku. Kada kažem da je korona kao karijes, to je utemeljena prosudba, ona nije bez razloga. Treba se paziti, ali ne smijemo izluđivati ljude. Djecu treba učiti prati ruke, učiti higijeni i ne sluđivati ljude', rekao je predsjednik.

Upitan o performansnu s lubenicama koji je na Markovom trgu izveo Ivan Vilibor Sinčić, Milanović je odgovorio da bi to mogao biti "komunalni prekršaj". O dijeljenju hrvatske na regije, Milanović je rekao da to ne bi radio.

Upitan o zaštiti premijera, budući da je Sinčić danas demonstrirao kako je lako doći na Markov trg i istovariti bilo što, Milanović je rekao da premijerski ured ima vrlo jaku antiterorističku zaštitu. No, ipak je otkrio "slabu točku" Banskih dvora.

'Do ureda se može doći iz Ćirilometodske ulice. Dok god je ona otvorena promet, svako vozilo se može zabiti u kućicu, ili tamo istovariti ugljen ili stajsko gnojivo. Stig'o ćumur, ne', rekao je Milanović.