ILGA EUROPE

'Milanović ignorira bračnu jednakost zbog Crkve'

17.05.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je društvo da štiti prava seksualnih manjina, ali nije omogućio bračnu jednakost 'zbog snažne opozicije Katoličke crkve', navodi se u izvješću ILGA-e, međunarodne organizacije koja okuplja više od 750 LGBT grupa širom svijeta. Rezultati opsežnog istraživanja položaja LGBT osoba u 49 europskih zemalja objavljeni su povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, javlja Crol.hr

Rezultati na europskoj razini pokazuju da postoji pomak na području LGBT prava i zaštite LGBT osoba, ali da su potrebni još veći napori na nacionalnim razinama. To se odnosi i na Hrvatsku, piše Crol.hr

Istraživanje je pokazalo da su ljudska prava u Hrvatskoj doživjela napredak, a taj se progres mjerio povećanim brojem policijske intervencije u svrhu zaštite LGBT osoba. Odnosno istraživanje je za primjer uzelo Split Pride 2011. i 2012, a pokazalo se da je policijska zaštita bila nebrojeno puta snažnija 2012. godine.

Istraživanje navodi da je premijer Zoran Milanović pozvao društvo da štiti prava seksualnih manjina iako, navodi se u izvješću, nije omogućio bračnu jednakost 'zbog snažne opozicije Katoličke crkve'. Dalje se navodi da je Vlada insistirala na uklanjanju govora mržnje prema seksualnim manjinama u školskim udžbenicima iz biologije i vjeronauka te da je LGBT sadržaj uvršten u kurikulum Policijske akademije. Napominje se i da su Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji isključeni lezbijski i gej parovi.


Klikni za uvećanje

U izvješću ILGA-e navodi se da je lezbijska grupa Kontra provela analizu udžbenika osnovnih i srednjih škola koja je pokazala da je sadržaj koji se odnosi na homoseksualnost diskriminatoran i netočan, nazivajući homoseksualnost 'devijantnom' i 'neprirodnom'. Kontra je potom zahtijevala od Ministarstva da se takav sadržaj ukloni iz udžbenika, ali ono do sada nije ništa poduzelo po tom pitanju.

U području obitelji i braka navodi se da je bilo pokušaja lobiranja LGBT udruga Iskorak i Kontra u smjeru izmjena Obiteljskog zakona, no također bezuspješno.

Zatim navode javni apel premijera Milanovića iz svibnja 2012. da se zaštite seksualne manjine i nastavi borba za ravnopravnost svih građana, pritom najavljujući stvaranje zakona o registriranom partnerstvu. Spominje se i okupljanje radne skupine koja sastavlja nacrt spomenutog zakona.

ILGA je iznijela nekoliko slučajeva javne homofobije, poput izjava Vlatka Markovića te diskriminacijskih govora na varaždinskom i zadarskom Sveučilištu.

Više o temi možete pročitati ovdje