EUROPSKI FENIKS

Milanović ide u Latviju po savjete o oštrim rezovima

05.09.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u petak u posjetu Latviji, zemlji koja je 2009. bila suočena s bankrotom i velikim nezadovoljstvom svojih građana, ali je nakon oštrih rezova uspjela zabilježiti rast i pad nezaposlenosti

Premijer Milanović sastat će se sa svojim latvijskim kolegom Valdisom Dombrovskisom s kojim će, po najavi koja stoji na stranici latvijske vlade, 'razgovarati o mogućnostima bliže bilateralne suradnje, uključivo suradnju u okviru EU-a'.

Šefovi dviju vlada razmotrit će bilateralni politički dijalog, latvijsko predsjedanje EU-om 2015. i najnovije događaje u Hrvatskoj nakon ulaska u EU. Pored toga, teme će biti i jačanje ekonomskih odnosa, obrazovna suradnja i kulturni projekti, dodaje se.

To će biti prvi bilateralni sastanak na najvišoj razini dužnosnika iz Hrvatske i Latvije nakon hrvatskog pristupanja EU-u 1. srpnja ove godine. Prošle je godine Latviju posjetio predsjednik Ivo Josipović.

Ta pribaltička europska država koja je u EU ušla 2004. bila je 2008. i 2009. u dubokoj recesiji, suočena sa žestokim prosvjedima nezadovoljnih građana zbog ekonomske situacije u državi. Vlada je potom uvela stroge mjere štednje, koje su uključile kresanje plaća, proračuna i velika otpuštanja u državnom sektoru.

Danas ta zemlja od 2,2 milijuna stanovnika bilježi gospodarski rast i pad nezaposlenosti, te zadovoljava kriterije za ulazak u eurozonu - proračunski deficit, inflaciju i javni dug - pa će 1. siječnja 2014. uvesti euro, deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, čime će postati 18. članica eurozone. Gledajući latvijsko baltičko susjedstvo, Estonija je euro već uvela, a Litva bi to željela učiniti 2015.

Ekonomski rast bio je prošle godine 5,6 posto, što je bila najviša stopa rasta u EU, a u drugom kvartalu 2013., po nedavnoj statistici Eurostata, iznosio je 4,3 posto u odnosu na drugi kvartal 2012.

Nezaposlenost se s 15,7 posto koliko je iznosila u drugom kvartalu 2012. smanjila na 11,5 posto u drugom kvartalu ove godine.

Neki analitičari međutim govore da su oštri potezi koji su doveli do gospodarskog rasta ujedno uzrokovali i teško socijalno stanje, a da je pad nezaposlenosti rezultat velikim dijelom odlaska Latvijaca u druge zemlje u potrazi za poslom.


Premijer Dombrovskis je u nedavnom intervjuu hrvatskim medijima kazao da je emigracija veliki problem u Latviji te da je to prirodna posljedica slobodnog kretanja radne snage u EU, ali je, naravno, negativna pojava za državu. Jedini odgovor je daljnji ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta na što se država pokušava, kako je rekao, koncentrirati i vratiti dio svoje dijaspore u zemlju.

Latvija je nakon ulaska hrvatske u EU otvorila svoje tržište rada za hrvatske građane.

Uz razgovore sa šefom latvijske vlade, premijer Milanović trebao bi se tijekom posjeta sastati i s predsjednikom države Andrisom Berzinšom te predsjednicom parlamenta Solvitom Aboltinom, a sudjelovat će i na vanjskopolitičkom i sigurnosnom forumu pod nazivom 'Riga Conference 2013.'.