KOSOR SAVJETUJE

Milanović i Janša moraju pokazati hrabrost

28.01.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor izjavila je za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka da Ljubljanska banka ne smije biti razlog za blokadu hrvatskog ulaska u EU s 1. srpnja te pozvala premijere Zorana Milanovića i Janeza Janšu da ga riješe istaknuvši njihovu presudnu ulogu u tome.

'Problem Ljubljanske banke ne smije biti uzrok za novu slovensku blokadu i prijetnje kakve smo čuli iz usta Jelka Kacina. Uvjerena sam da to pitanje trebaju riješiti političari, na osnovi prijedloga stručnjaka. Premijeri Zoran Milanović i Janez Janša moraju pokazati hrabrost i donijeti odluku o modelu rješenja', rekla je Kosor u razgovoru za vodeći slovenski list.

Dodala je da kao političarka želi upozoriti da se problem neće riješiti samo razgovorima na razini stručnjaka ili sam od sebe, ako odgovornost za donošenje odluke ne pokažu vlade i premijeri. Takvo je, dodala je, i njeno vlastito iskustvo kao bivše premijerke kad je zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora s tadašnjim sugovornikom Borutom Pahorom granični prijepor riješila postizanjem Arbitražnog sporazuma.

'Istina, i Pahor i ja u javnosti smo tada doživljavali kritike, ali smo preuzeli odgovornost', rekla je Kosor. Dodala je da je uvjerena da se problem Ljubljanske banke može lako riješiti, ali da se trebaju angažirati vlada i premijer Milanović te da je preuzimanje odgovornosti u politici pitanje 'hrabrosti'.

Kosor je u rekla da će se s Pahorom opet susresti prije njegova skorašnjeg službenog posjeta Hrvatskoj te ocijenila da njihov uzajamni odnos u vrijeme kad su bili premijeri svjedoči kako dijalog može biti uspješan i kad premijeri pripadaju različitim političkim opcijama.

Kosor je rekla da su zbog graničnog prijepora i blokade pregovora s EU-om odnosi Pahora s njenim prethodnikom na mjestu premijera Ive Sanadera bili hladni, no da se sve promijenilo s njenim dolaskom na čelu vlade jer je s Pahorom uspjela uspostaviti odnos povjerenja koji se prenio i na državne odnose.

'To je svojevrstan fenomen, s obzirom da Pahor i ja pripadamo različitim političkim opcijama', rekla je Kosor, dodavši kako ih je nakon potpisivanja arbitražnog sporazuma u siječnju 2010. godine nazvao Papa, čestitavši na odabranom modelu rješenja spora, čime su onda rasterećeni međudržavni odnosi.

Novinari su o sporu sa Slovenijom pitali i aktualnog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka
'To je vrlo loše i to je ono na što smo stalno upozoravali. Problem Ljubljanske banke je trebalo maknuti iz fokusa ratifikacije našeg ugovora. To je trebala hrvatska diplomacija učiniti puno ranije, a sad smo došli na to da razgovaramo o Ljubljanskoj banci, da je ona postala tema u Bruxellesu.', smatra Karamarko.
i to ćemo očito morati riješavati na način koji možda nama neće odgovarati.