DER STANDARD NAŠAO SLIČNOSTI

'Milanović i Dačić - socijaldemokrati rođeni 1966. godine'

16.01.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Iznenadni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu izazvao je pozornost austrijskih medija. Der Standardov dopisnik iz srpske prijestolnice Andre Ivanji javlja da bi Milanovićev posjet 'trebao otopiti led' koji se između Hrvatske i Srbije stvorio prije nekoliko mjeseci

'Od promjene vlasti u Srbiji krajem srpnja 2012. godine odnosi Beograda i Zagreba su se značajno pogoršali, te su prekinuti svi kontakti na najvišim razinama', piše Der Standard te podsjeća da su u Hrvatskoj novom srbijanskom predsjedniku naročito zamjerili komentare o 'srpskom Vukovaru'. 'Ledeno doba između država trebalo bi završiti danas posjetom hrvatskog premijera Milanovića Beogradu', najavljuje bečki dnevnik te ističe kako se Milanović sastaje 'isključivo sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem'.

'Oba političara su rođena 1966. te su obojica predsjednici socijaldemokratskih stranaka svojih država', navodi Der Standard vjerojatno jedino što hrvatski i srbijanski premijer imaju zajedničko. Naglašava se da se Milanović neće susresti sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem niti ni s kim iz njegove bivše stranke SNS. 'Susret s Nikolićem konzekventno odbija i hrvatski predsjednik Ivo Josipović', kaže se u članku.

Pretpostavlja se kako će dvojica premijera razgovarati o brojnim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije, poput povratka prognanih, kao i o suradnji oko pristupanja Europskoj uniji. 'Iz Zagreba se čuje da Srbiji neće podmetati klipove pod noge kao što je to Slovenija učinila Hrvatskoj', piše Der Standard.