KONZULTANTSKI BIZNIS

Milanović hvata krivine, ali ga iza ugla čeka Dalija Orešković

22.11.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Zoran Milanović, aktualni šef SDP-a, saborski zastupnik i odnedavno vlasnik konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory dostavio je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prije tjedan dana svoju imovinsku karticu, a uz nju i dopis u kojem stoji da je upravljačka prava svoje tvrtke prenio na odvjetničko društvo Bogdanović, Dolički & partneri. Međutim, Milanović dokumentaciju, odnosno ugovor kojim bi to dokazao nije dostavio pa će Povjerenstvo od njega, doznajemo, sada zatražiti i to

Podsjetimo, Milanović je tvrtku osnovao 7. studenog 2016., dva dana kasnije upisana je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu, a 14. studenog javnost je doznala da se planira baviti savjetovanjem. Kako je u njemu navedeno da je Milanović osnivač i direktor u EuroAlbi, bilo je jasno da je tim potezom prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Naime, zakon propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, ali i da dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu za vrijeme obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na drugu osobu ili posebno tijelo.


Istoga dana oglasili su se iz SDP-a tvrdeći da je Milanović upravljačka prava i udjele u kapitalu i prije upisa društva u sudski registar prenio na odvjetničko društvo ne navodeći koje. Dan kasnije, 15. studenog 2016. Milanović je, doznali smo danas, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavio dopis u kojem tvrdi da je upravljačka prava prenio na odvjetničko društvo Bogdanović, Dolički & partneri, ali bez ugovora koji bi to potvrdio.

Nema traga ugovoru između Milanovića i odvjetnika

U spisu EuroAlbe na Trgovačkom sudu ugovor između Milanovića i odvjetničkog društva ne postoji, postoji tek punomoć koju je šef SDP-a dao za na osnivanje i upisivanje u sudski registar.

Međutim, Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva, kazala je za tportal da zakon ne propisuje da takav ugovor mora biti u sudskom registru i da je jedan od rijetkih zastupnika koji je imao svoju tvrtku i to napravio bio Ivan Jakovčić.

Poseban problem za Povjerenstvo, objasnila je Orešković, kada Milanović i dostavi ugovor, bit će utvrditi jesu li upravljačka prava uistinu prenesena kada je u njemu to navedeno.

'Zakon ne traži da je prijenos prava ovjeren kod javnog bilježnika pa je onda jako teško utvrditi jesu li prava prenesena onda kada je navedeno. To bi se u nekim budućim izmjena zakona trebalo promijeniti', navela je Orešković i dodala da kad bi teoretski sutra Milanović zamrznuo zastupnički status, još 12 mjeseci ne bi mogao biti direktor u svojoj tvrtki.

Zašto Milanović nije dostavio ugovor Povjerenstvu, pokušali smo doznati u SDP-u, ali do zaključenja teksta na pisani upit odgovor nismo dobili.