SUKOB INTERESA?

SDP: Milanović je upravljačka prava u tvrtki prebacio na odvjetnika

14.11.2016 u 19:32

Bionic
Reading

Još uvijek aktualni predsjednik SDP-a i saborski zastupnik te stranke Zoran Milanović osnivanjem konzultantske firme, u kojoj je i direktor, prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa, no u SDP-u tvrde da je upravljačka prava već prebacio na odvjetnika

Tvrtka EuroAlba Advisory, društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje, upisana je, sa svojim OIB-om i matičnim brojem, 9. studenog u sudski registar.

Kao osnivač i direktor u sudskom registru još uvijek se navodi Zoran Milanović, čime je on prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Naime, članak 14. tog zakona jasno propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Zakon propisuje i da dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosnoudjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanjajavne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela ukapitalu društva na drugu osobu ili posebno tijelo. U SDP-u kažu da je on to i napravio, no u sudskom registru prijenos tih prava još nije registriran.

'Vezano za medijske upite o osnivanju tvrtke predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Zorana Milanovića, obavještavamo vas da je društvo s ograničenom odgovornošću osnovano i registrirano na Trgovačkom sudu u Zagrebu te da su sva upravljačka prava i udjeli u kapitalu i prije upisa društva u sudski registar prenesena na povjerenika, odnosno odvjetničko društvo prema članku 16. Zakona o sukobu interesa. O svemu će pravovremeno i sukladno Zakonu biti obaviješteno i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa', poručuju iz SDP-a.

Milanović kao još uvijek aktualni saborski zastupnik jest dužnosnik na kojeg se primjenjuje Zakon o sprečavanju sukoba interesa. U Mandatno-imunitetno povjerenstvo, doznajemo, još nije poslao zahtjev za mirovanje mandata ili ostavku.

Hoće li se ovim slučajem pozabaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, tek treba vidjeti.