BURNO U SABORU

Milanović HDZ-u: Oko čega se sastajete s ljudima iz Marathon Oila

01.07.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon što su HDZ i Mirela Holy u Saboru podnijeli interpelacije oko istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, u Sabor je došao premijer Zoran Milanović. Prozvao je HDZ da se naftne tvrtke poput Marathon Oila sastaju s njihovim izaslanicima, pa ih pozvao da objasne o čemu su s njima razgovarali, jer ih on ne prima. Milanović je nakon izlaganja izjurio iz Sabora uz negodovanje HDZ-ovaca. Mirela Holy potom je poručila da Milanović možda ne prima naftaše, ali da ih prima ministar Ivan Vrdoljak te da i nju zanima što je Vrdoljak s njima dogovarao

Svi postupci vezani za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu trebaju se obustaviti, a zbog dosad netransparentnog postupka, koji otvara sumnje u pogodovanje i korupciju, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak treba podnijeti ostavku. Zatražili su to danas u saborskoj raspravi HDZ te 19 zastupnika predvođenih ORaH-ovom Mirelom Holy koji su na tu temu podnijeli interpelacije.

Predstavljajući interpelaciju koju je potpisalo 19 zastupnika, MirelaHoly je kazala kako se njome traži utvrđivanje političke, pravne i moralne odgovornost ministra gospodarstva i Vlade jer je dosadašnja provedba projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu bila netransparentna čime su se otvorile i sumnje u pogodovanje i korupciju.

HOLY OPTUŽUJE VRDOLJAKA ZA POGODOVANJE LOBIJIMA

'Svi koji podržavaju ovakvu politiku pristaju na kršenje zakona, pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu. Čemu tolika histerična žurba ako je sve čisto, pošteno i u javnom interesu? Tražimo da se zbog nepoštovanja zakonskih procedura, manjkave strateške studije, sve dosad donesene odluke ponište kako bi se cijeli postupak vratio na početak i donijela Studija upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem', kazala je Holy.

Spomenula je i da je posao 2D seizmičkog istraživanja Jadrana dodijeljen tvrtki Spectrum bez provedenog javnog natječaja, što ORaH-ova predsjednica smatra da je skandalozno. Podsjetila je da je tražila presliku ugovora s tom tvrtkom, ali da je još uvijek nije dobila.

'Ono što je Vlada nerado priznala jest da su energetski podaci države u kojoj je država tijekom desetljeća uložila više od milijardu dolara ustupljeni besplatno na korištenje tvrtki Spectrum. Osim toga, kao što sam već spomenula, zatajio se ovaj ugovor i zbog toga želim znati što se ovdje krije, tko su autori tog ugovora. Mi to imamo pravo znati, želimo znati tko kroji energetsku budućnost Hrvatske', rekla je Holy.

HRVATSKA U PODREĐENOM POLOŽAJU PREMA KONCESIONARIMA

Problematičan je za Holy i sam ugovor koji bi RH trebala potpisati s koncesionarima. On Hrvatsku, tvrdi Holy, stavlja u podređen položaj. 'Prijedlog ugovora ne spominje apsolutno nikakvu naknadu neizravnih gubitaka u slučaju akcidenta, a to je ono neostvarena i propuštena dobit u slučaju turizma, ribarstva i marikulture koji će, ako se dogodi bilo kakva nesreća, sigurno pogoditi ove djelatnosti. Prema ugovoru osim toga koncesionar nema definiranu obvezu korištenja infrastrukture Republike Hrvatske za transport nafte, a nema ni kvantificiranu obavezu kvote i razine stručnosti zapošljavanja ljudskih resursa iz Republike Hrvatske. I zbog svega toga, lako je zaključiti da je javno objavljeni prijedlog ugovora u potpunoj suprotnosti s javnim interesom Republike Hrvatske i da ne štiti dugoročne energetske interese hrvatskih građana', kaže Holy.

Na netransparentnost je upozorio i HDZ-ov Branko Bačić.

'Držimo da je netransparentnim i nezakonitim načinom na koji je vođen cijeli ovaj postupak, s najavljenom idejom ubrzanog i nerealnog pretvaranja Hrvatske u malu Norvešku, ova Vlada Republike Hrvatske pokazala nebrigu za očuvanjem mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Hrvatskog sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima', kazao je Bačić.

HDZ TRAŽI OBUSTAVU ISTRAŽIVANJA

Iako u svojoj interpelaciji HDZ ne traži utvrđivanje odgovornosti ministra gospodarstva traže da se bez odgode obustave svi postupci koji se provode temeljem provedenog prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Usto, u HDZ-u smatraju da je Vlada prije provođenja postupka trebala donijeti tri dokumenta.

'Prvi je dokument Strategija upravljanja mineralnim sirovinama kojom se utvrđuje gospodarenje mineralnim sirovinama u Republici Hrvatskoj pa tako i ugljikovodicima. Nadalje, temeljem Zakona o zaštiti okoliša Hrvatski sabor je do srpnja 2015. godine trebao donijeti dva vrlo važna dokumenta koja se odnose i referiraju na ovu temu. To je Strategija održivog razvitka kojom se definira osam ključnih izazova među kojima posebno izdvajam okoliš i prirodna dobra, održiva proizvodnja i potrošnja, energetska neovisnost, učinkovitost i korištenje energije, zaštita Jadranskog mora, priobalja i otoka. Prema tome, tom Strategijom održivog razvitka itekako bi se bili referirali na opravdanost, financijsku korist ovog postupak. Pored toga Vlada je bila dužna donijeti i Strategiju upravljanja morskim okolišem kojom se strategijom prvenstveno želi očuvati bioraznovrsnost Jadranskog mora', pobrojao je Bačić.

SPORNA BAGATELNA NABAVA

Zamjerio je Bačić Vladi i to što je Stratešku procjenu utjecaja na okoliš, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu naručila putem bagatelne nabave.

'Putem bagatelne nabave naručiti najvažniji dokument uređenja i zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj, na iznos, ako se ne varam negdje oko 400.000 kuna, a u isto vrijeme brojne županije u Hrvatskoj za izmjene svojih prostornih planova, a pogotovo obalne županije takve iste strateške procjene plaćaju i naručuju putem javnog nadmetanja', kazao je Bačić.

Prema analizi troškova i učinaka po jednom istražnom prostoru očekuje se novčani tok od 2,75 milijarde kuna, a od toga prema ugovoru kojeg bi RH potpisala sa koncesionarima državi ostaje oko 58 posto tj. 1,6 milijardi kuna, napomenuo je HDZ-ov zastupnik.

POGREŠNI IZRAČUNI PRIHODA

'Ako govorimo da je Vlada, a jest, 2. siječnja ove godine izdala dozvole za 10 istražnih polja, to je onda 16 milijardi kuna idućih 20 godina što znači godišnje oko 800 milijuna kuna. I ta je procjena rađena pri predviđenoj cijeni barela nafte od 100 dolara po jednom barelu, a znamo da danas ta cijena iznosi 63 dolara po barelu. Kada se onda ta cijena koja je danas na svjetskom tržištu jednog barela nafte uvrsti u ovu analizu, taj je prihod negdje oko 500 do 600 milijuna kuna. I kada se on uspoređuje s prihodom od turizma koji iznosi 57 milijardi kuna godišnje, onda bi, sportskim rječnikom, turizam naprema ugljikovodici iznosio 114:1.

Doduše, u strateškoj procjeni koju je ovih dana usvojilo Ministarstvo gospodarstva, odnosno Agencije za ugljikovodike, taj je prihod narastao na način da su planirana tri moguća scenarija, konzervativni, bazni i optimistični. I prema tom baznom scenariju moguće je očekivati godišnje oko 8,6 milijardi kuna. Dakle, u nekoliko mjeseci jedna ista strateška procjena utjecaja na okoliš koja svoje podatke temelji na očekivanim pridobivenim zalihama ugljikovodika u Jadranu je krenula sa 800 milijuna kuna godišnje da bi sada došla na 8,6 milijardi kuna što se više bližilo vrijeme potpisivanja ugovora između Vlade i zainteresiranih naftnih kompanija', kaže Bačić.

HNS: STVARATE STRAH U JAVNOSTI

Čudio se u svom izlaganju Bačić i što Vlada dozvoljava postavljanje bušotina 10 km od Straduna, šest km od Kornata ili od Nacionalnog parka Mljet bez da je to propisano u bilo kojem planu prostornog uređenja.

Odgovorio mu je HNS-ov Srđan Gjurković.

'Ja vam moram reći da vi kao da uživate stvarati jedan strah u javnosti i manipulirati činjenicama. Vama nije bilo problem u Vladi 2011. davati suglasnosti Ini da bez ikakvih dodatnih zahtjeva istražuje na cijelome Jadranu, dobije dozvolu za istraživanje i to do obale i do baš Dubrovačkih zidina. To onda nije nikad bio problem', kazao je Gjurković.

Nakon Bačićevog izlaganja krenuo je niz replika, a u jednom trenutku HDZ-ovcima je iz klupa počeo dobacivati i sam ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

'Ja bih Vas lijepo molio, gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora, da upozorite ministra da ne dobacuje. Ako ministar ima što, bilo što reći oko Ina - MOL, neka javno kaže, ali imamo i mi štošta reći', rekao je HDZ-ov Ivan Šuker

Leko mu se zahvalio na intervenciji, no ministar Vrdoljak nastavio je dobacivati.

'Samo malo, pa pogledajte kak se ponaša. Pa nismo mi na stočnom sajmu, ovo je Hrvatski sabor. Pa dajte mu recite, nek se smiri. Kaj je nervozan čovjek, ne', rekao je Šuker pokušavajući pojasniti predsjedniku Sabora Leki da bi trebao reagirati.

'Molim vas, pustite da ja vodim sjednicu, a ako vam se ne sviđa, tražite stanku pa me operite javno. To je dozvoljeno, i ja ću morati trpjeti to. OK, ako ćemo se igrati, igrat ćemo se. Ali dajte da radimo, dajte da radimo. Pa građani očekuju da čuju. Podnijeli ste interpelaciju, iznosite argumente bez obzira koliko stoje ili koliko ne stoje. To je vaše pravo da vidite sliku kakvu vi mislite da je. Molim, idemo dalje', odgovorio je Leko.

MILANOVIĆ: O ČEMU SE HDZ DOGOVARA S NAFTAŠIMA

HDZ-u i Mireli Holy odgovorio je premijer Zoran Milanović, kazavši kako se u Saboru pojavio jer je 'bezobrazno pristojan', za razliku od prethodnih premijera koji se, kaže, nisu pojavljivali na raspravama o interpelacijama

'Ja sam došao ovdje iz poštovanja prema Saboru. Vidim i da ga prema opozicijskim zastupnicima imam puno više nego što ih ima njihovo vodstvo, kojega ovdje nema, a radi se navodno o jako važnoj temi. Tema je toliko važna i komplicirana da se tom kompliciranom temom tri godine morala baviti konačno jedna vlada koja se bavi kompliciranim i teškim stvarima jer prethodna se nije htjela, nije znala, nije mogla. U to vrijeme moglo se teoretski bušiti na Jelačić placu, danas se ne može, pravila su postavljena. Ja bih volio da su ovdje neki zastupnici HDZ-a koji primaju i razgovaraju s predstavnicima multinacionalki koje se javljaju na natječaje, a kada govorimo o transparentnosti i javnosti podataka, neka nam ispričaju što njima govore. Ja predstavnike Marathon Oila i drugih korporacija nisam nikada primao niti ću ih primati, do mene ne mogu doći. Ali visoki delegirani predstavnici HDZ-a s tim ljudima razgovaraju, kao i HDZ-ovi župani', kazao je Milanović.

Govoreći o transparentnosti, zapitao je je li bilo toliko ranije. 'Ja bih volio da je bilo toliko transparentnosti oko privatizacije Ine u drugom krugu, znamo što ste dogodilo, u prvom krugu je donesen zakon, znamo što se dogodilo s tim dionicama i kako je to išlo', rekao je Milanović.

Ugovor sa Spectrumom, kazao je, transparentan je i dostupan. 'Ugovore možete vidjeti u ministarstvu, pozivani ste više puta da ih vidite, takva su pravila, nitko vam ne može uskratiti uvid u te ugovore, ali postoji određena proceduralna pravila i disclaimeri oko sigurnosti', kazao je Milanović.

Hrvatska po pitanju istraživanja nafte ne može stajati. 'Nitko ne kaže da ćemo išta pronaći u Jadranu, no imamo li pravo sebi uskratiti znanje o tome što imamo i kakvim blagom raspolažemo. Pa onda donijeti odluku da se toga sklanjamo i da to ne želimo eksploatirati jer se bojimo, jer su nam druge stvari važnije, jer priznajemo da nismo u stanju upravljati svojim bogatstvima jer smo nesposobni ili smo sposobni barem upola kao Norvežani kojima je pala sjekira u med. I nitko ne očekuje ovdje takve nalaze. Ali da očekujemo, naročito kada je plin u pitanju, a ne nafta, nešto što će nas učiniti potpuno samostalnima u energetskom pogledu, to očekujemo', kazao je Milanović.

U slučaju Mirele Holy, dodao je, jasno mu je da je protiv cijelog projekta, ali nije mu jasno je li HDZ protiv ili za projekt ili je samo problem procedure.

'Dajte se dogovorite jeste li ili niste za to. Ako smo nešto proceduralno propustili, ako nemamo neku strategiju, a ovdje se govori o strategije koja je usvojena 2008. za vrijeme vašeg mandata, dakle ima okvira i dokumenata. Mislim radimo sve, ovo je najtransparentniji postupak do sada. Nikada nije bilo ništa transparentnije. Možda može transparentnije. Dođite u ministarstvo i pogledajte te ugovore. Ja ne želim, jer ja ne pregovaram s tim ljudima, vaši ljudi pregovaraju i tamo se ponašaju odgovorno, vaši župani iz Dubrovnika i Splita mislim te stvari se ne mogu sakriti. Jedno govore Amerikancima, a drugo u javnosti. Nije fer', kazao je Milanović, nakon čega je napustio sabornicu, što je na noge diglo HDZ-ove zastupnike.

HDZ POLUDIO KAD JE MILANOVIĆ DEMONSTRATIVNO OTIŠAO IZ SABORNICE

'Ovo je bezobrazluk. Ovo je bezobrazluk. Činjenica je ovo; kad čovjek kaže da predstavnici bivših vlada nisu bili na interpelacijama, osobno je jedna interpelacija bila na moj račun i osobno sam sjedio tu cijelo vrijeme. Zakon o privatizaciji Ine, jedanput zauvijek HDZ-ova Vlada nije prodala nijednu dionicu MOL-u, niti jednu. Netko je prodao 25 posto plus jednu dionicu i dao je 90 posto upravljačkih prava. Koliko je u stanju suprotstaviti demokratskim kritikama jer najbolje je govoriti o svačemu, a ne o meritumu, podviti rep i zbrisati i dalje pričati svoju priču i neistine', replicirao je Milanoviću Šuker

Odlazak sa sjednice premijer je zamjerio i HDZ-ov Davorin Mlakar. 'Njegova pristojnost, nedostatak kućnog odgoja nije mu mogao dati da posluša kritike na svoj račun. Možda će se njegova sjena koja je isto tako izletjela za njim (op. a., ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak) vratiti pa ćemo imati barem nekoga komu možemo adresirati svoje govore o interpelaciji. Premijer ovdje treba odgovarati na pitanja i braniti stajališta Vlade. Ovo što je izrekao je hrpa bedastoća i nijedan argument u prilog tome da njegova Vlada radi zakonito', kazao je Mlakar.

Holy je u svojoj replici poručila da nije protiv istraživanja, ali i odgovorila na neke stvari iz njegovog izlaganja. 'Možda premijer ne prima ljude iz Marathon Oila, ali ih prima njegov ministar gospodarstva pa bi bilo interesantno vidjeti što se na tim sastancima dogovara i razgovara', rekla je Holy.

Na prozivke je odgovorio i HDZ-ov Frano Matušić. 'Naš župan iz kurtoazije je primio onoga koga je htio primiti odnosno ljude koje svakodnevno prima. Ne može se njemu predbacivati jer on nema elemente niti alate za pregovore s Marathon Oilom. To je u rukama ministra Vrdoljaka i Milanovića', rekao je Matušić.

'Premijer je govorio 6, 6 i pol minuta o tome s kim se sastaju HDZ-ovi ili nečiji drugi župani i gradonačelnici i da će on reći šta su oni razgovarali. Međutim, ti župani i gradonačelnici ne mogu donijeti nikakvu odluku. Ovo o čemu mi danas raspravljamo je odluka koja može imati dalekosežno štetne posljedice, možda može imati i dobre, ali ako su oni koji su podnijeli interpelaciju u nečemu u krivu pa sa konkretnim odgovorima ih razuvjeri. I to je smisao interpelacije', kazao je HDZ-ov Ivan Šuker.



379621,377759,377806,376457