AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

Mike Pompeo izrazio povjerenje oko summita Trumpa i Kima

29.04.2018 u 20:40

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu rekao da će se morati složiti da se poduzmu 'neopozivi' koraci prema okončanju programa nuklearnog oružja u svakom dogovoru s američki predsjednikom Donaldom Trumpom.

'Rabimo riječ 'neopozive' s čvrstom nakanom', rekao je Pompeo za ABC News. 'Zahtijevat ćemo korake koji pokazuju da će se denuklearizacija provesti.'

Pompeovi komentari o razgovorima s Kimom održanima tijekom Uskrsa u Pyongyangu, koji su priprema za summit sjevernokorejskoga vođe i Trumpa sljedeći mjesec, najopširniji su dosad.

Bivši direktor CIA-e koji je prisegu za državnog tajnika položio u četvrtak, rekao je da je njegov razgovor s Kimom bio 'plodonosan' te da je ostavio Pyongyang u uvjerenju kako postoji 'stvarna mogućnost' da sjevernokorejski vođa i Trump postignu dogovor.

fotopregled

Povijesni dogovor dviju Koreja, uhićenje šefa hakerske bande i Bandićev poraz obilježili su tjedan

Pogledaj galeriju

Kim je izrazio spremnost da razgovara o Trumpovu zahtjevu 'i da izloži smjernice koje će nam pomoći da postignemo cilj', kazao je Pompeo.

Premda Pyongyang kaže da će zatvoriti poligone za nuklearne pokuse sljedeći mjesec, Kim i Moon nisu iznijeli konkretne mjere koje će poduzeti kako bi se taj cilj ostvario.

Pompeo je objasnio da će Trump tražiti da se Kim obveže u pogledu tih koraka  te dodao da će SAD učiniti isto, ne davši međutim nikakve detalje u vezi s tim.

On je također upozorio da 'preostaje velik posao koji se treba obaviti'. Napomenuo je da su se prijašnja sjevernokorejska obećanja 'pokazala lažnima ili bezvrijednima, ili su bili nesposobni održati ih'.