grčki premijer

Micotakis: Turska iskorištava migrante za ucjenjivanje Europe

03.03.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izjavio je u utorak da se Turska koristi migrantima za ucjenjivanje Europske unije, ali i naglasio da joj to neće uspjeti

'To više nje problem izbjeglica, to je napad Turske koja koristi očajne ljude za svoju političku agendu', rekao je uzrujani grčki premijer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s europskim čelnicima Ursulom von der Leyen, Charlesom Michelom, Davidom Sassolijem i premijerom zemlje koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om Andrejom Plenkovićem. Oni su prethodno zajedno obišli grčko-tursku granicu.

Deseci tisuća migranata pokušavaju ilegalno ući u Grčku zadnjih dana, ali im ne uspijeva, kazao je Micotakis i istaknuo da nije riječ o sirijskim izbjeglicama koje bježe od rata nego o onima koji već dugo vremena sigurno žive u Turskoj.

'Europu neće ucijeniti ni Turska ni izbjeglice. Moja je dužnost zaštiti suverenitet moje zemlje, a istodobno Grčka čini uslugu EU-u jer štiti vanjsku granicu unije', naglasio je.

Također je rekao da je potrebno iskreno priznati da EU trenutačno nije dorasla zadatku rješavanja migrantske krize te izrazio nadu da će ova situacija biti poziv na buđenje te da će svi preuzeti svoju odgovornost.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je potporu svim naporima koje poduzima Grčka zadnjih dana.

'Grčke granice su granice EU-a', kazao je ukazavši na važnost zaštite granica, ali isto tako i na važnost poštivanja međunarodnog prava i ljudskih prava.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je pomoć Grčkoj u iznosu od 700 milijuna eura, od kojih je 350 milijuna eura dostupno odmah, i svu operativnu pomoć.

Rekla je kako se Frontex priprema za raspoređivanje svojih snaga za brzu intervenciju. Najavila je i raspoređivanje, među ostalim, šest patrolnih čamaca, dva helikoptera i jednog zakoplova, dva termovizijska vozila i tisuću pripadnika graničnih snaga.

  • +9
Čelnici Europske unije u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS PAPAMITSOS/GREEK PRIME

'Grčke vlasti suočene su s vrlo teškom zadaćom suzbijanja ove situacije', kazala je. 'Grčke brige naše su brige'.

Izrazila je i suosjećanje s migrantima koji su 'lažnim obećanjima namamljeni u ovu očajnu situaciju'.

'Oni koji na ovome žele testirati europsko jedinstvo, bit će razočarani', istaknula je.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli kazao je kako je potrebno osnažiti zajedničku migrantsku politiku i podijeliti teret među članicama EU-a. Istaknuo je i da Tuska mora poštivati sporazum koji je postigla s EU-om.

Plenković je kazao da Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom.