MARATONSKI PREGOVORI

Michel pripremio novi prijedlog: Više zajmova, a manje bespovratne pomoći

  • Autor: Z K./Hina
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 19:52
  • Objavljeno 20.07.2020 u 19:52
tportal

Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ / POOL

Predsjednik Europskog vijeća najavio je u ponedjeljak da će uskoro poslati čelnicima zemalja članica EU-a svoj novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna i plana za oporavak te istaknuo da je dogovor moguć

"Uskoro ću proslijediti čelnicima svoj novi prijedlog, koji je plod intenzivnog kolektivnog rada. Znam da su zadnji koraci uvijek najteži, ali sam uvjeren da je dogovor moguć", rekao je Michel uoči nastavka samita.

Nastavak sastanka na vrhu EU-a do sada je nekoliko puta odgađan. Najprije je bio predviđen za 16 sati, pa je pomaknut na 17, zatim na 18 sati, ali nije počeo ni u 19 sati.

Razlog za odgodu bio je to što je Michel pripremao svoj novi prijedlog koji će uskoro staviti na stol čelnicima zemalja članica.

  • +14
  • +11

Čelnici EU na samitu u Bruxellesu

Izvor: EPA / Autor: FRANCISCO SECO / POOL

Novi prijedlog uključuje 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi u obliku zajmova, ukupno 750 milijardi. Sve brojke su izražene u cijenama iz 2018.

Prvotni prijedlozi predviđali su plan za oporavak od ukupno 750 milijardi, od čega 500 milijardi bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova.

Smanjenje bespovratne pomoći u novom prijedlogu rezultat je nepopustljivosti skupine štedljivih zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!