Nikos Christodoulides

Ciparski predsjednik: 'Želim vidjeti strateški autonomnu EU, posebno u energetici'

13.06.2023 u 21:08

Bionic
Reading

Ciparski predsjednik Nikos Christodoulides u utorak je rekao da želi vidjeti strateški autonomnu Europsku unije, posebice u sektoru energetike, te da bi upravo Cipar sa svojim rezervama plina i proizvodnjom čistog vodika mogao odigrati važnu ulogu u energetskoj krizi i zelenoj tranziciji

Christodoulides se u utorak obratio zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u okviru redovitih rasprava šefova država i vlada 'Ovo je Europa'. Pozvao je na ujedinjenu Europu sposobnu za promjene kako bi osigurala svoje mjesto u svijetu budućnosti.

'Gajim snažno uvjerenje da EU mora biti strateški autonomna, posebice u područjima energetike, sigurnosti i zdravlja, kako bi se učinkovito othrvala izazovima i tako postala vrijedniji i ravnopravan partner i saveznik', rekao je ciparski predsjednik.

Podsjetio je da Cipar raspolaže rezervama plina i gaji gotovo odlične odnose sa svojim susjedima u istočnom Sredozemlju. 'Cipar sa svojim rezervama plina i proizvodnjom vodika može igrati značajnu ulogu u energetskoj krizi i zelenoj tranziciji', rekao je Christodoulides.

Osvrnuvši se na rat u Europi kao nezaobilaznu temu, istaknuo da EU treba nastaviti podržavati Ukrajinu jer je to 'stvar načela kako ne bi prevladao zakon džungle'.

'Nažalost, 17 mjeseci od ilegalne ruske invazije na Ukrajinu, rat se nastavlja (...) želim biti jasan: nikada nećemo dopustiti promjene granica proizašle iz rata i nasilja. To je stvar načela, ne smijemo dopustiti da anarhija i zakon džungle prevlada nad međunarodnim pravom. EU mora biti predvodnik u poštivanju međunarodnog prava i Povelje UN-a', rekao je ciparski predsjednik.

Podsjetio je da Cipar od prvog dana nedvosmisleno podržava neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da će tako nastaviti i dalje. 'Za Ciprane, kao žrtve strane invazije i gotovo polustoljetne okupacije od strane Turske, nema drugog izbora', rekao je Christodoulides povlačeći paralele između svoje zemlje i Ukrajine.

Ponovio je potrebu za sveobuhvatnim rješenjem za okupirani sjeverni dio otoka, u skladu s međunarodnim pravom, rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i zakona EU-a. Opisujući problem okupacije dijela otoka kao "otvorene rane na tijelu Europe', pozvao je na snažniji angažman Bruxellesa unutar UN-ovog okvira za rješenje utemeljeno na rezolucijama Vijeća sigurnosti.

'Ciparski problem je europski problem koji zahtjeva europska rješenja korištenjem svih političkih i gospodarskih instrumenata i oruđa koji stoje Uniji na raspolaganju', zaključio je Christodoulides.