NABUJALA NERETVA

Metkoviću prijeti opasnost od HE Jablanice

03.04.2013 u 22:50

Bionic
Reading

Poplavljena je lokalna cesta od Metkovića do Narone i dio naselja Jerkovac, a prijeti opasnost i iz akumulacije HE Jablanica pa bi mogao biti poplavljen veći dio toga naselja, doznaje se večeras od voditelja obrane od poplave za južni jadranski sliv Branka Jerkovića

Jerković je naveo da je rijeka Neretva postupno počela rasti od 31. ožujka zbog oborinskih voda te da se istodobno u HE Jablanica, zbog velikog dotoka, vršilo ispuštanje bez daljnjeg podizanje nivoa akumulacije, no glavni problem je, kako je rekao, u nizvodnom međudotoku odnosno prirodnim pritokama Neretve.

'Mi štitimo 5,5 tisuća hektara i nigdje voda nije preplavila, ali imamo problema sa zaobalnim vodama koje dolaze kroz rječicu Norin', kazao je Jerković napominjući da je najbolje rješenje za to gradnja nasipa koja je i počela prije godinu dana, pa je stala jer je izvođač radova zapao u financijske probleme.

Naveo je da je kroz Metković proteklo znatno više od uobičajene količine, više od 1900 metara kubnih u sekundi, pa je nivo vode ondje dosegnuo kotu od 348 centimetara iznad redovne obrane od poplave. 'Kota nije zabrinjavajuća za Grad Metković, ali zbog rječice Norin velika količina vode Neretve ulazi u zaobalje, a to, s oborinskim vodama, ugrožava nezaštićeni dio Metkovića 's leđa', upozorio je Jerković.

Problemi su i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vodeni val rijeke Save večeras prolazi kroz Sisak, a dosegne li 767 centimetara tijekom noći, bit će to na granici izvanredne obrane od poplave, doznaje se večeras od Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava koji je naveo da se zbog toga i dalje postavljaju 'zečji' nasipi, a pumpaju se i savske i kupske zaobalne vode.

Na nizvodnom dijelu, kod Jasenovca, i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave pa se provodi nadvišenje i učvršćenje nasipa.