PREDSJEDNIK VS. PREDSJEDNIK

Mesić žestoko napao Josipovića!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2012 16:37
  • Objavljeno 31.01.2012 u 15:48
Mesić i Josipović u idiličnim odnosima na nedavnoj proslavi kineske nove godine

Mesić i Josipović u idiličnim odnosima na nedavnoj proslavi kineske nove godine

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić reagirao je danas na stav predsjednika Republike Ive Josipovića da bivši predsjednik ne bi trebao imati ured, istaknuvši da biti na čelu države nije samo čast i odgovornost, već i obveza koja traje i nakon završetka mandata te poručivši kako se nada da će i predsjednik Josipović to shvatiti

Mesić u izjavi za javnost navodi kako je s dužnim zanimanjem, ali i s nemalim iznenađenjem pročitao jučerašnji Josipovićev intervju Večernjem listu, u kojem predsjednik među ostalim kaže kako mu nakon isteka mandata osobno neće

trebati ured te da Ured bivšeg predsjednika ovisi o tome očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto. 'Ako ništa ne očekujemo, onda mu ne treba ni ured. Mislim da bivši predsjednik ne treba imati ured, posebno ne doživotno', ocijenio je Josipović.

Mesić pak smatra da je Josipović, 'plediranjem' za ukidanje Ureda bivšeg predsjednika to pitanje sveo na strogo osobnu razinu, decidirano izjavljujući kako njemu osobno taj Ured neće biti potreban i 'jasno sugerirajući kako nije potreban ni meni'.

'Bojim se da Predsjednik Josipović nije shvatio kako stvari stoje. Kao prvo, nije riječ ni o njemu, ni o meni – osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republike i o tome što čovjek koji je proveo pet ili 10 godina na toj dužnosti – objektivno gledano – može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti. A da može, to bi valjda trebalo biti kristalno jasno, jednako kao što je kristalno jasno da bi država koja bi se odrekla usluga svojega bivšeg predsjednika u ulozi kako političkog, tako i gospodarskog lobiste, najblaže rečeno bila kratkovidna', navodi Mesić u izjavi.

Ne može, dodaje, komentirati predsjednikove tvrdnje kako njemu osobno nakon isteka mandata neće trebati ured, iz čega, ocjenjuje, nedvojbeno proizlazi to da Josipović smatra kako država od njega nema što očekivati.

Za sebe pak kaže da redovno kontaktira s predstavnicima političkog i gospodarskog života niza zemalja, da je u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, dobiva pozive da održi predavanja i sudjeluje na skupovima u inozemstvu, da ga posjećuju strani veleposlanici te da daje intervjue domaćim i stranim medijima.

'Da uopće ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva', tvrdi Mesić.

Ističe kako svjesno ne želi spominjati svoju političku biografiju i iskustvo stečeno na političkoj sceni u dvije države i dva sustava, ali i ocjenjuje da bi i neiskusan ili jedva iskusan predsjednik nakon jednoga ili čak dva mandata morao naprosto steći sposobnost da i nakon mandata nešto dade svojoj državi i društvu.

'I morao bi toga biti svjestan – uz ostalo, i kao jedini od građana izravno birani dužnosnik iz vrha državne piramide. Biti na čelu države nije samo čast, nije samo odgovornost, nego je i obveza koja traje i nakon završetka mandata. Nadam se da će i predsjednik Josipović to shvatiti. Ima još vremena, tek je dvije godine na čelu države', navodi Mesić.

Napominje da predsjednik koji ima stav i koji se ne boji donositi odluke (često i nepopularne) nužno stječe i neprijatelje, te da je stoga neizbježno da i nakon isteka mandata ima osiguranje - 'i opet manje zbog sebe, a više zbog države'.

'Zar nas iskustva drugih država, pa i demokratskih, ne uče koliko je pogubno kako sadašnje, tako i bivše obnašatelje visokih i najviših dužnosti ostaviti bez zaštite? Naravno, lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorečenošću i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog čega neće biti ni neprijatelja. Samo, jesmo li željeli i trebamo li takvoga Predsjednika', pita Mesić.

Naglašava kako se za svoju mirovinu nije borio, kao što bi se, kaže, moglo zaključiti iz Josipovićevih navoda iz intervjua kako se osobno nije borio za vlastitu mirovinu. Mesić ističe da je mirovinu stekao po zakonu, te da bi ona bila drugačija da je zakon promijenjen.

'A – žao mi je što moram reći – jeftina je demagogija izjava g. Josipovića kada na pitanja je li za smanjivanje mirovine predsjednika odgovara kako će on nakon završetka mandata nastaviti karijeru na fakultetu. Naravno, to je njegova stvar. No nakon napunjene 70. godine i on će u mirovinu, a tada će to biti mirovina kakvu po zakonu dobiva bivši predsjednik', poručuje Mesić.

'I tako stvari stoje. Zbog građana Republike Hrvatske, zbog onih koji su mi dva puta na izborima iskazali povjerenje, ali i zbog svih onih koji mi to povjerenje na dnevnoj osnovi iskazuju i sada, bio sam to dužan reći', zaključuje Mesić svoju izjavu za javnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi