DJED HRVATSKE

Mesić se vraća. Pa samo je osam godina mlađi od Fidela Castra?!

23.04.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Nakon što mu je vlada Tihomira Oreškovića odlučila ukinuti samostalni ured, bivši predsjednik Stipe Mesić najavio je aktivan povratak u dnevnu politiku. Njegov politički kapital je ogroman i unatoč poodmaklim godinama (rođen je 1934.), mogao bi pomrsiti račune mnogima. O dosezima Mesićevog političkog reaktiviranja razgovarali smo s politologom, dr. Anđelkom Milardovićem i sociologom, dr. Svenom Marcelićem

Bivši predsjednik Stipe Mesić vodio je Hrvatsku kao šef države deset godina, bio je posljednji predsjednik SFRJ, istaknuti hrvatski proljećar, osnivač HDZ-a, najbliži suradnik Franje Tuđmana, onda i oponent, premijer Vlade RH, predsjednik Sabora, a za razliku od većine hrvatskih političara, jasno je izricao političke stavove i onda kad to za njega osobno nije bilo profitabilno.

Politolog, dr. Anđelko Milardović kaže kako bi osobno Mesiću savjetovao da se okane dnevne politike i posveti se obitelji jer je već sve postigao, ali razumije njegovu potrebu da se reaktivira i želju da bude 'politički djed Hrvatske'.

'Bivši predsjednik Mesić je gospodin u ozbiljnim godinama - samo je osam godina mlađi od Fidela Castra - i ima dvije mogućnosti: da se aktivno uključi u politiku ili da bude djed i posveti se svojoj obitelji. Očito je odlučio da je mogućnost da bude djed hrvatske politike važnija od bavljenja obiteljskim stvarima i u tom smislu će se Mesić priključiti nekoj od opcija koje su mu svjetonazorski najbliže. Kao građanin, on ima pravo na političku aktivnost bez obzira na njegovu poodmaklu dob', naglašava Milardović.

Dodaje i kako je Mesić cijeli život u politici, 'ništa drugo nije ni radio', i da kao takav sigurno ima svoj dio političkog tržišta te svima može biti konkurent. 'No moj mu je ljudski savjet da se okane politike - sve je napravio i neka se posveti svojoj obitelji', poručio je Milardović, a ne vjeruje da je moguć tzv. treći put u Hrvatskoj sve dok se ne promijeni Zakon o izborima koji pogoduje isključivo najvećim strankama, HDZ-u i SDP-u.


Više snažna simbolička nego operativna politička uloga

Sociolog, dr. Sven Marcelić kaže kako tek treba vidjeti gdje će se Stipe Mesić pozicionirati na domaćoj političkoj sceni i je li njegov povratak možda odgovor na procese u HNS-u, čiji je bio dugogodišnji član, ili će stvarati novi, tzv. treći put.

'Njegov politički kapital je puno veći nego što je on danas politički igrač, ima već i dosta godina i treba vidjeti aktivira li se on kao osoba koja će se aktivno i operativno baviti politikom ili kao politička figura senatora hrvatske politike. Mesić, za razliku od drugih političara koji su nekad bili važni pa više nisu i pokušavaju se inertno održati na političkoj sceni, ima veću širinu i reagira na društvenu situaciju s određene distance u odnosu na vrijeme kad je vladao. Zbog toga je moguće da ga javnost ne gleda kao još samo jednog u nizu isluženih političara, ali konstelacija u koju se vraća puno je drukčija od one koja je bila dok je on bio predsjednik Republike. Mislim da on ima generalno veću simboličku, koalicijsku snagu nego kao važna figura nekog određenog programa ili liste', ističe Marcelić.

Na pitanje bi li se Mesić mogao pojaviti na lokalnim izborima u Zagrebu i ugroziti poziciju Milana Bandića, Marcelić procjenjuje da Mesić ne bi direktno ugrozio Bandića, ali da može ugroziti i njega i druge kao dio neke šire liste. Budući da je Mesić bio jaka nacionalna politička figura, sumnjičav je prema tome da će se ograničiti na lokalnu politiku, pa makar bila i riječ o Zagrebu. Marcelić kaže kako je u ovom času teško reći kome će se Mesić priključiti i da mu se čini da je malo prestar za neku samostalnu operativnu funkciju.

'Najvažnijim mi se čini taj njegov simbolički politički kapital i glavno je pitanje kome će se prikloniti. Je li to neka od starih opcija s kojima je surađivao ili se stvara neka nova? U ovom trenutku ne mogu argumentirano odgovoriti na to pitanje. Jasno je kako to neće biti HDZ, pogotovo ne ovaj HDZ Tomislava Karamarka, mislim da na taj HDZ i reagira, a nisam siguran ni da je sadašnja opozicija predvođena Zoranom Milanovićem krenula smjerom s kojim bi se Mesić složio. Možda u ovom slučaju trebamo razmišljati i o najavama tzv. trećeg puta koje bi okupilo HNS, Dragu Prgometa i ostale, ali i to je okupljanje još uvijek u sferi nagađanja', zaključio je Marcelić.