UNAPRIJEĐENJE ODNOSA

Mesić sastao se s Fidelovim bratom Raulom Castrom

18.09.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Kubi, u četvrtak je u Havani s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom razgovarao o unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju zemalja, posebno njihove gospodarske i trgovinske suradnje.

Prije početka službenih razgovora u Palači revolucije, intonirane su državne himne, a hrvatski predsjednik obišao je počasnu postrojbu kubanske vojske postrojenu u njegovu čast.

Razgovori predsjednika Mesića i Castra održani su u ozračju prijateljstva i uzajamnog poštovanja, koje obilježava odnose između Kube i Hrvatske, izvijestila je kubanska agencija Prensa Latina.

Dvojica čelnika izrazila su zadovoljstvo s napretkom bilateralnih odnosa, te potvrdili spremnost da se iskoriste mogućnosti za njihovo daljne unaprjeđenje.

Na sastanku je potvrđena spremnost za poboljšanje odnosa u raznim područjima, posebice gospodarskim, na osnovu zajedničkog interesa.

Mesić i Castro razgovarali su i o pitanjima iz međunarodnih multilateralnih odnosa i interesa, dodaje u izvješću Prensa Latina.

Dvojica predsjednika nakon sastanka nisu davali izjave za novinare.

Glasilo Komunističke partije Kube, dnevni list Granma u svome izvješću ističe da se predsjednik Mesić izjasnio u prilog ukidanja gospodarskog, trgovinskog i financijskog embarga SAD-a protiv Kube, koji je na snazi gotovo pola stoljeća.

Mesić je također istaknuo da je u prošlosti bilo mnogo hrvatskih tvrtki koje su uspješno sudjelovale u raznim projektima na Kubi, te da će biti mnogo i u budućnosti, jer na obje strane postoji veliki potencijal.

Ukazao je na velike mogućnosti koje Kuba ima u turističkoj industriji, gdje joj Hrvatska kao snažna turistička ekonomija može prenijeti iskustva.

Na pitanje kako to da je on prvi europski šef države koji posjećuje Kubu nakon niza godina, Mesić je kazao kako smatra da mora postojati suradnja između Kube i europskih zemalja, te da predviđa da će i ostali europski čelnici uskoro doći, navodi Granma.

Predsjednik Mesić posjetio je Kubu 2006., kao voditelj izaslanstva RH na XIV. summitu Pokreta nesvrstanih, u kojem Hrvatska ima status promatrača.

Svi kubanski mediji u izvješćima o posjetu predsjednika Mesića ističu da Hrvatska u Općoj skupštini UN-a glasuje za rezoluciju kojom se zahtijeva ukidanje američke blokade Kube.

Na hrvatsko-kubanskom poslovnom forumu održanom u četvrtak u Havani, gospodarske komore Hrvatske i Kube potpisale su akcijski plan za 2010. godinu, koji treba pridonijeti razvoju trgovinskih odnosa dviju zemalja.

Državna tajnica Tajana Kesić, koja vodi hrvatsko poslovno izaslanstvo, kazala je da su nafta i energija, turizam, graditeljstvo, promet i prehrambena industrija, područja suradnje za koja je na razgovorima iskazan najveći interes.

Ona je ocijenila da je trgovinska razmjena Hrvatske i Kube ispod postojećih potencijala, te dodala kako trenutna globalna gospodarska kriza može dati poticaj za istraživanje mogućnosti suradnje između dviju zemalja, prenosi Prensa Latina.

Predsjednik Gospodarske komore Kube Ivan Marichal složio se s ocjenom o "nedovoljnom" prometu roba i usluga između Kube i Hrvatske, te ocijenio da će posjet predsjednika Mesića unaprijediti poslovnu suradnju i pridonijeti širenju odnosa dviju zemalja.