SUD ILI NIŠTA

Mesić: Rehnov prijedlog nema smisla

17.04.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da posljednji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji po neslužbenim informacijama govori o stvaranju ad hoc arbitražne komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, "nema smisla jer sporove oko činjenica uvijek rješava sud".

Posljednji prijedlog Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničkog spora, po neslužbenim informacijama i medijskim izvješćima, ide u smjeru stvaranja ad hoc arbitražne komisije i podrazumijeva dva arbitra koje određuju Slovenija i Hrvatska, te tri arbitra po prijedlogu Europske komisije,

"Mislim da to nema smisla...ako Slovenija i Hrvatska svaka predlože po jednog arbitra, neka ih onda tri predloži Međunarodni sud pravde", rekao je Mesić u petak nakon što je na tradicionalnom susretu primio članove Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Prijepor se vodi oko činjenica, a to rješava sud, naglasio je Mesić. "Sud je taj koji utvrđuje činjenice i Hrvatska prihvaća sve što sud donese", dodao je.

Po njegovim riječima, stvari ne treba komplicirati i ne treba se opterećivati nečim što je rješivo. "Nema selektivne primjene zakona. Ako u svojim zemljama tražimo poštivanje vladavine prava, to isto tražimo i u međunarodnim odnosima", rekao je Mesić i zapitao se "zašto se netko boji vladavine prava"

Predsjednik Mesić je prethodno u pozdravnom govoru pred članovima Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva također spomenuo otvoreno pitanje između dviju zemalja i poručio da se ono "ne smije prenositi među ljude".

"Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve. Slovenija nam je pomogla da ostvarimo jedan od njih i uđemo u NATO", rekao je Mesić i poručio da dvije zemlje, ljudi i privreda moraju surađivati.

Založivši se za otvorenost granica, poručio je da nas u međusobnoj suradnji "ne smije zaustaviti ono što je prolazno". "Više je onoga što nas spaja, a ne razdvaja nas ništa", dodao je Mesić i ocijenio da političkim elitama treba ostaviti da rješavaju otvorena pitanja. Rekao je kako je i u slovenskom interesu da Hrvatska što prije uđe u EU.

Predsjednik Mesić tradicionalno ugošćuje Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva povodom Jurjeva, praznika proljeća. Uz Jurjevsku pjesmu, kulturno-umjetnički program su izvele folklorne skupine iz slovenske Vinice i hrvatskog Turopolja.

Nazočne je pozdravio i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Orožen-Adamič koji je izrazio nadu da će slovensko-hrvatski odnosi krenuti u duhu Jurjeva - "odlaska tamnih noći i dolaska proljeća, cvjetanja i optimizma".