'PRAVDA SPORA I NEDOSTIŽNA'

Mesić predlaže veće predsjedničke ovlasti

12.10.2009 u 17:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da bi trebalo provesti javnu raspravu o ustavnim promjenama kako bi o tome svoje mišljenje izrazili struka i javnost

ZAGREB - U tom slučaju će biti kvalitetniji rad na promjeni Ustava i dobit ćemo Ustav na duže vrijeme. Nažalost, mi mijenjamo Ustav svakih nekoliko godina, rekao je Mesić novinarima tijekom posjete Tvornici papira u Zagrebu.

Kad bi bilo više javnosti i mogućnosti da struka kaže svoje mišljenje, imali bismo kvalitetniju zakonsku i ustavnu regulativu, dodao je Mesić.

On smatra kako bi bilo dobro da se ustavnim promjenama omogući Predsjedniku Republike da ne potpiše zakon s kojim se ne slaže.

Bilo bi dobro da Predsjednik ne ovisi o tome kada će Ustavni sud riješiti je li neki zakonski akt ustavan, već da može suspendirati taj akt dok Ustavni sud u brzom postupku ne riješi taj problem, kazao je Mesić.

Komentirajući izvješće o napretku Europske komisije u kojem se upozorava na korupciju u Hrvatskoj, Mesić je izjavio da korupcija kod nas počinje preko javnih nabava i da to pitanje treba sistemski riješiti.

Sve aktualne afere su više-manje vezane uz javnu nabavu i dok god se to sistemski ne bude riješilo, imat ćemo iste igrače i iste afere, rekao je Mesić novinarima prigodom posjeta Pan papirnoj industriji.

Ima korupcije i u zemljama etablirane demokracije i vladavine prava, ali tamo oni koji se bave korupcijom bivaju izvedeni pred lice pravde, a ne kao kod nas, gdje se može pomisliti kako je pravda spora, ali često nije i dostižna, ocijenio je Mesić.

Na novinarski upit da Europa pritom 'upire prstom u hrvatske političare', Mesić je ponovio kako je prvenstveno riječ o sustavu jer je staro pravilo da 'prilika čini lopova'.

Ako sustav nekome ne omogućava korumpiranost, onda ova zemlja ni neće biti korumpirana, zaključio je.

U nacrtu izvješća o napretku, koje će Europska komisija službeno objaviti u srijedu, stoji da se Hrvatska približava završnoj fazi pregovora, koji bi se trebali završiti tijekom sljedeće godine, a najviše napora tražit će se u borbi protiv korupcije.

Hrvatska je postigla napredak u gotovo svim poglavljima, a od izazova koji stoje pred Hrvatskom Komisija navodi da će se morati ubrzati reforme u pravosuđu i temeljnim pravima, posebice u pogledu neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinskih prava, uključujući povratak izbjeglica i suđenja za ratne zločine.

U području borbe protiv korupcije Komisija bilježi da je poboljšan zakonski okvir za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali unatoč tim pomacima smatra da je korupcija vrlo raširena, da je premali broj presuda i da politika utječe na istrage u slučajevima korupcije na visokoj razini.