PRIVATNI ARANŽMAN

Mesić objasnio što je tražio u Pjongjangu

19.01.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića potvrdio je danas kako je on boravio u Sjevernoj Koreji te da se radilo o kratkom putovanju u privatnom aranžmanu, ali i da su u Uredu začuđeni time zašto je sada došlo do tolikog interesa javnosti jer u tom putu nema ništa tajno. Bivši je pak predsjednik danas reagirao priopćenjem u kojem demantira napise u pojedinim medijima koji su objavili da se on tijekom posjeta toj najizoliranijoj zemlji na svijetu susreo s tamošnjim vlastodršcem Kim Jong-unom, ponovivši da je Sjevernu Koreju posjetio isključivo u privatnom aranžmanu i bez političkih susreta

Naime, Ured bivšeg predsjednika i sam Mesić reagirali su nakon što je objavljeno kako je on između 2000. i 2010. u tajnosti posjetio Sjevernu Koreju, o čemu, prema pisanju medija, nisu bili upoznati ni Mesićevi najbliži suradnici, kao što nije poznato kada je Mesić točno bio u Pjongjangu, kojim povodom i s kim se sastao tom prilikom.


Zbog članka objavljenog najprije u listu Telegram, u kojem stoji kako je Mesić posjetio Sjevernu Koreju u kolovozu prošle godine, reagirala je Mirjana Pavković, voditeljica Ureda predsjednika RH nakon prestanka obnašanja dužnosti, navodeći kako je objavljivanje informacije o njegovom boravku kao neke senzacije potpuno neprimjereno i promašeno.

'Njegov boravak nije stajao državu Hrvatsku nijednog jedinog eura. Upravo zbog potpuno privatnog karaktera boravka javnost o tom posjetu nije bila obaviještena, za razliku od prigoda u kojima bivši predsjednik putuje na poziv u strane zemlje, sastaje se s njihovim dužnosnicima ili istupa na međunarodnim skupovima, a o čemu se svi relevantni podaci mogu naći na mrežnoj stranici Ureda bivšeg predsjednika', stoji u priopćenju Ureda.

Oglasio se i sam Mesić, reagiravši na članak objavljen dan kasnije u Jutarnjem listu, u kojem je prozvao dnevni list za iznošenje, kako je naveo, niza grubih neistina i političkih podvala, čime ga se pokušava kompromitirati u očima javnosti, dodavši da o svim putovanjima u inozemstvo, a prihvaća isključivo pozive onih koji pokrivaju troškove i puta i boravka, na kojima sudjeluje na međunarodnim skupovima ili se susreće sa sadašnjim ili bivšim državnim čelnicima, kao i o njegovim izlaganjima u takvim prigodama, Ured bivšeg predsjednika RH uredno i promptno obavještava javnost.