GRADONAČELNIK VOLONTER?

Mesić ide na tretmane pomlađivanja

19.12.2010 u 16:07

Bionic
Reading

U sat vremena intervjua Aleksandra Stankovića s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem nismo čuli ništa novoga. Iako je gostovanje u emisiji 'Nedjeljom u dva' prema mnogima sjedanje u vrući stolac, Stanković je Mesiću dopustio da u svom stilu skreće s bitnih tema. Jedna od takvih je i pitanje nekadašnje dobre suradnje s Ivom Sanderom. Mesić je izbjegavao konkretne odgovore, a jednina zanimljivost otkrivena u intervjuu jest podatak da Mesić jednom tjedno ide na tretmane pomlađivanja ili 'enerđajz ređuvinejšn', kako je kazao bivši predsjednik

Iako je u 77. godini života, Mesić je i dalje, kako kaže, dinamičan. Otkrio je i zašto; jednom tjedno ide na tretmane pomlađivanja kojima aktivira svoju energiju. Možda u tome leži i njegova, iako diplomatskim rječnikom skrivena, ambicija da nakon svih mogućih funkcija u bivšoj i ovoj državi, postane gradonačelnik glavnog grada. Iako je teško zamisliti da on u tim godinama preuzme tempo Milana Bandića koji zna svaku ulicu i svaku grabu u Zagrebu, Mesić nije demantirao nagađanja da bi se upravo on mogao naći toj funkciji.

'Nekoliko odvojenih skupina ljudi došlo mi je s prijedlogom da se kandidiram za gradonačelnika jer je Zagreb postao milijunski grad i potrebne su mu međunarodne veze', pojasnio je Mesić, no dodao da bi svoj obol napretku grada dao volonterski, budući da je doživotni bivši predsjednik i 'ima obveze prema svome statusu'. Mesić pojašnjava da bi 'stabilizirao i homogenizirao grad'.

'Sanader sa splitske Rive i europski Sanader dva su čovjeka'

Vruću temu Ive Sanadera Stanković je provlačio kroz većinu emisije. Mesić je rekao da je iznenađen 'volumenom kriminala' u državi. Potom se zapleo u priču o državnim stanovima, Iviću Pašaliću i slično.

Postojanje stranačkih crnih fondova Mesić je usporedio s, kako on kaže, dvostrukom linijom zapovijedanja Hrvatskom vojskom 90-ih godina. Iako je bio aktivni sudionik u vlasti, Mesić poput moralne vertikale kritizira svaku vlast u kojoj je sudjelovao.


Kaže da se hrvatska politika za vrijeme Sanadera odvijala na dvije razije: institucionalnoj i 'komesarskoj'. Na prvoj razini mi smo zemlja koja ulazi u NATO savez i Europsku uniju, a na drugoj razini su 'komesari' iz državnih poduzeća koji su sa Sanaderom isisavali milijune državnih kuna.

Iako se hvalio dobrom suradnjom s bivšim premijerom, Mesić se čudi optužbama na račun Ive Sanadera. 'Mene to iznenađuje, on se izdavao za praktičnog vjernika, nije se propustio pričestiti u crkvi i to je zdušno radio, a sada vidim da baš i nije bio u skladu s onim što crkva propovijeda', tvrdi on.

Sanaderov bijeg Mesić je okarakterizirao paničnim pa u svom stilu pojasnio: 'Nitko nije amnestiran od panike. Mislim da se Sanader uspaničio.'

Bivši predsjednik kaže da ga Sanader nije zaveo, no kaže i da su Sanader sa splitske Rive, kada je pozivao na neizručivanje generala Haagu, i 'europejski' Sanader dva različita čovjeka. 'Ja sam podupirao onog drugog', zaključio je Mesić.

Prijatelji koji daju milijune

Na pitanje voditelja o kupnji dvaju stanova, Mesić je rekao da će uskoro prodati stari stan u Ilici, pritom i nešto zaraditi. Nije želio otkriti imena prijatelja koji su mu dali dva milijuna kuna za nove stanove i dodao je da se ne seli u rezidencijalnu četvrt, nego da su stanovi 15 kilometara od centra Zagreba.