ODVOJENA PRIOPĆENJA

Mesić i Sanader zaoštrili koplja

24.01.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Dva dana nakon odlaska Ollija Rehna, europskog povjerenika za proširenje, njegovi zagrebački sugovornici – predsjednik Mesić i premijer Sanader – očitovali su se o incijativi Europske komisije

ZAGREB - Naime, Rehn je za svojih razgovora u Ljubljani pa u Zagrebu predložio da “posredničko vijeće” pomogne riješiti spor o granici, te da bi njemu bili lanjski nobelovac za mir Martti Ahtisaari i Robert Badinter.

Europskim prijedlozima za deblokadu pregovora šef države i premijer su, prema neslužbenim informacijama, trebali dati zajedničko priopćenje, ali su se na kraju odlučili svaki za svoju verziju.

U Mesićevu priopćenju jasno je rečeno da bi angažiranje renomiranih inozemnih eksperata, koji bi surađivali s obje strane i preporučili najbolje načine za rješavanje blokade, pomoglo prevladavanju sadašnjeg zastoja, koji bi mogao donijeti dugoročno pogoršanje odnosa između dviju država. Predsjednik Mesić traži da se s istodobnim početkom rada takve skupine inozemnih stručnjaka ukinune slovenska blokada hrvatskih pregovora s EU.

Znakovito je da Mesić i u kratkom današnjem priopćenju napominje da ima puno povjerenje u međunarodne institucije, poput Međunarodnog suda pravde u Haagu i Međunarodnog suda za prava mora u Hamburgu. Premijer Sanader, međutim, smatra da je i dalje obvezan prema EK držati detalje najnovije incijative u tajnosti pa i u današnjem očitovanju ne spominje strane stručnjake. Sanader međutim podsjeća na prijedlog najnovije rezolucije Europskog parlamenta o napretku Hrvatske u kojoj se spominje Bledski dogovor između njega i bivšeg slovenskog premijera Janše, a prema tom dogovoru granični bi se spor trebao riješiti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Slovenski premijer Pahor dao je košaricu Sanaderu te neće prihvatiti poziv na rukomentnu utakmicu. Sanader kaže da je taj poziv uputio u pokušaju da relaksira situaciju. – Ponavljam, Hrvatska će ući u EU, a to članstvo nećemo plaćati teritorijem – rekao je Sanader.