ZAOBIŠLI BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Mesić: HBK postaje politički klub i čini svinjariju!

01.06.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Republike, Stjepan Mesić, u ekskluzivnoj izjavi za tportal potvrđuje da nije pozvan na susret s Papom u Hrvatskom narodnom kazalištu, što smatra 'svinjarijom' u režiji hrvatskih biskupa, i kaže nam da apostolski nuncij pokušava ispraviti neugodnu situaciju za vatikanski protokol, ali da on, iako je pozvao Benedikta XVI da posjeti Hrvatsku, poseban susret s Papom ne može prihvatiti jer bi to značilo pomoći HBK-u da izađe iz ćorsokaka u kojem se nalazi

Zamoljen da potvrdi informaciju da ga hrvatski biskupi nisu pozvali na susret s papom Benediktom XVI u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu, bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao nam je da je to točno i da je jako iznenađen jer je on taj koji je prije dvije godine pozvao Papu da posjeti Hrvatsku, poziv koji je ponovio i njegov nasljednik Ivo Josipović (Papu su u ime Vlade pozvali bivši premijer Ivo Sanader i Jadranka Kosor).

'Imam osjećaj da se tu vode nekorektne političke igre i da se Hrvatska biskupska konferencija pretvara u politički klub koji s misijom Crkve nema nikakve veze', kazao nam je Mesić, dodajući da bi bilo logično da i on bude među 600 uzvanika koji su pozvani u HNK.

Mesić nam je dao i ekskluzivnu informaciju, kazavši da je jutros do njega stigla hitna inicijativa apostolskog nuncija u RH koji pokušava dogovoriti poseban kraći susret predsjednika Mesića i pape Benedikta. Naime, nadbiskup Mario Roberto Cassari preko Ureda predsjednika pokušava naći rješenje za neugodnu situaciju koju su stvorili hrvatski biskupi, a Stjepan Mesić mu se iskreno zahvaljuje zbog tog truda.

'To je pokušaj ispravljanja namjerne akcije HBK. To je poniženje koje mi hrvatski biskupi priređuju, ali koje nema nikakvoga smisla. Smatram da ispravak ne može obaviti netko drugi nego sami članovi HBK, i to što su mi priredili jest svinjarija', kazao nam je Mesić, koji je tu tešku riječ u izjavi za tportal iskoristio dva puta!

'Zahvaljujem gospodinu nunciju, ali ja njegovu inicijativu ne mogu prihvatiti, iako moram istaknuti da iskreno podržavam Papu u njegovim nastojanjima da se uspostavi svjetski mir, da se širi vjerska tolerancija, kao i u njegovim naporima i nastojanjima Svete Stolice da naša zemlja uđe u Europsku uniju. Žao mi je, ali ne mogu pomoći HBK-u da izađe iz ćorsokaka u koji se sam uvukao', zaključio je bivši hrvatski predsjednik.